Делян Пеевски с кървава декларация срещу Асен Василев

Делян Пеевски с кървава декларация срещу Асен Василев
A A+ A++ A

Министърът на финансите Асен Василев да се придържа към споразуменията, постигнати в Народното събрание, и да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, поиска в специална декларация депутатът от ДПС Делян Пеевски.

В позицията, разпространена от централата на партията, се казва, че Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на Парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите.

Повод за недоволството е изразеното от Василев мнение в Министерски съвет и в предаването "120 минути" по bTV, че ДДС за ресторантьорския бизнес трябва да се промени от 9% на 20 %.

Пеевски се позовава на проведен разговор в Народното събрание, в който са участвали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ - СДС Делян Добрев. „Темата беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневния ред на обществото и със всички свои решения да работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща, беше повече от добър.

За съжаление, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, за да се отметне от постигнатите договорки, а в ефира на bTV в неделя отново настоя за своето решение да върне 20% ДДС за бранша“, се казва в позицията.

Делян Пеевски припомня, че ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес, както и че това предложение вероятно няма да получи като цяло необходимата парламентарна подкрепа. Следователно волята на мнозинството е в посока запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му, допълва народният представител.

"А що се отнася до изразеното от министър Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, напомняме, че по Конституция България е парламентарна република. Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи правителството, е длъжен да пази интересите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт – премиер и министри, е да изпълняват тези политики.

Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация. Стабилността на държавата, балансът между властите и добрият диалог между политиците са ключът към постигането на важните национални задачи, които стоят пред нас, на които хората очакват и разчитат", се казва още в позицията.

#Делян Пеевски #Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници