Ударно! Цената на рибата - тройна, докато стигне до ресторанта!

Ударно! Цената на рибата - тройна, докато стигне до ресторанта!

Pixabay

A A+ A++ A

Рибата поскъпва тройно от борсата до ресторанта, показа проучване на „Телеграф“ в южните курорти на морето. Най-скъпо се продават деликатесните риби като калкан, който струва 40 лв. за килограм в магазините край пристанищата. Цената му скача до 120 лв. за килограм в заведенията.

Сезон

Вече започна сезонът на есенния риболов, излиза първият сафрид, който е повече от миналата година, разказаха рибари от Созопол пред „Телеграф“. „Все още обаче е много рано да се говори за увеличение в точни, конкретни проценти. Сафридът излезе преди седмица. Засега сме обнадеждени“, допълниха рибари от Созопол.

В Бургас корабите доставят също основно сафрид. Има и количества барбун, уточниха търговци. Във вторник и сряда тази седмица магазините не са зареждали нови количества, защото е нямало и улов заради силния вятър, разказаха от магазин за морски дарове в Бургас.

На пазара в морския град преди дни е имало и пресен лефер, което е рядко. Тази риба се хваща в ограничени количества и почти не стига до крайния клиент, обясниха рибари. Цената на бутиковата риба върви около 25-30 лв., ако успеете да я намерите по сергиите.

Цени

Рибите, които в момента могат да се купят съвсем пресни от борсите, са сафрид и барбун. Цената им е около 10 лв. за килограм. Чернокоп в момента в морето няма и затова не се предлага пресен. Ако искате току-що уловен паламуд, също няма да може да си купите. В момента се продава само замразен и килограмът излиза също около 10 лв.

За сравнение в заведенията цените на порция риба са много по-високи, отколкото ако си я купите директно и си я приготвите вкъщи. Порция пържен сафрид от 200 грама например минава цената на килограм в магазина и струва 12 лв. За 300 грама пържен калкан ще трябва да се бръкнете с 36 лв.

В рибарските магазини обикновено предлагат и почистване. Лятото на рибната борса в Созопол някои търговци чистеха рибата безплатно, без значение от стойността на покупката. Сега други търговци са обявили цена от 5 лв. за почистване на вътрешностите на рибата, пише "Телеграф".

#риба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници