България ще загуби над 1 милиард евро, ако не предаде в срок плановете за въглищните региони (Обзор)

България ще загуби над 1 милиард евро, ако не предаде в срок плановете за въглищните региони (Обзор)
A A+ A++ A

Протести и политическо напрежение заради бъдещето на въглищните региони. Изправени сме пред риск да изгубим стотици милиони евро.

Ден преди последната възможна дата, на която правителството да одобри териториалните планове, засягащи живота на десетки хиляди хора от въгледобивните региони в Стара Загора, Кюстендил и Перник, некоалицията е все още в турбуленция заради парите от Европа и списъка от фирми, които да участват в инвестициите по тези планове, съобщава БНТ.

В София, където е на първото си посещение като еврокомисар, Илиана Иванова посочи, че само ние от 27-те все още не сме предали плановете и че рискуваме да загубим парите, които трябва да отворят нови работни места за заетите във въгледобива.

Премиерът Денков увери, че ще продължи преговорите със синдикатите, които искат гаранции за запазване на работните места в енергетиката, и че утре следобяд трябва да има решение. В парламента пък подкомисията по контрол на еврофондовете е напът да стане комисия, за да се занимае с подбора и оценката на проектите по плановете, както и на фирмите, които ще получат пари от Европа, след като ГЕРБ-СДС обвиниха управляващите, че гласят за това фирми, приближени до тях.

България е единствена от страните-членки на ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове за справедлив преход на въглищните региони - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това съобщи еврокомисарят Илиана Иванова, която е на първото си посещение у нас, след като бе избрана на поста. Крайният срок за внасяне на плановете пред ЕК е до края на този месец.

В същото време ГЕРБ-СДС обвиниха кабинета, че се готви да разпредели парите между приближени фирми, а премиерът отговори, че ще изчисти грешка във формулировката за "формален подбор и оценка" на компаниите.

България отново е последна. Само ние от всички страни членки не сме предали териториалните си планове за зеления преход, обясни еврокомисарят ни Илиана Иванова.

"Вследствие на това бяха изгубени вече близо почти 100 млн. евро. Други 800 млн. евро са под въпрос. Същевременно осъзнавам, като човек, който е роден и израсъл в Стара Загора, колко е важна и чувствителна тази тема за региона, затова се надявам наистина на диалог", каза Иванова.

Премиерът Денков заяви, че кабинетът ще преговаря със синдикатите до последния момент. И че плановете могат тепърва да бъдат прецизирани в диалог с ЕК до декември.

"Искам да подчертая ясно, че с представянето им пред ЕК процесът на уточняването на тези документи не приключва, а всъщност започва преговорен процес, в който ние имаме все още два-три месеца, до края на годината, да доуточним всички текстове в тези документи", каза Николай Денков.

От парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува правителството заради списък с фирми, част от плановете, които, по думите му, да получат пари от ЕС за зеления преход.

"Сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 млрд. лева. В същото време пише, че "формално" след това ще бъдат оценявани, с това ние не сме съгласни. Защото, като гледам фирмата на Дечо Колев, нямам нищо против, само че той е основен спонсор на Промяната", коментира Борисов.

Николай Денков определи като недоразумение твърдeнието на ГЕРБ, че избрани фирми ще получат пари по плановете.

"Има недоразумение. Става дума за предварителна информация кои фирми са заинтересовани да инвестират в този регион. Тази сутрин аз се чух с господин Борисов, мисля, че изчистихме това недоразумение и оттук нататък трябва да продължим в делови порядък".

За да не се случват такива недоразумения, Бойко Борисов, Атанас Атанасов и Делян Пеевски внесоха проект на решение в Парламента подкомисията за контрол на евросредствата да стане комисия.

Делян Пеевски, ДПС: За да няма такива неволни грешки и всичко ще минава през Парламента на тези теми. Ще прегледаме внимателно нещата, които се отнасят по тези проекти, защото трябва да ес решат проблемите на хората.

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: Отново ГЕРБ залитат по риториката на "Възраждане", която е именно срещу тези инвестиции, които трябва да се случат в тези региони, за запазване на работните места на хората. Фирмите са споделили свои инвестиционни намерения, това по никакъв начин не ги прави бенефициент по територияалните планове. - 10:06:58

Цончо Ганев, "Възраждане": Ние сме категорично против ликвидирането на енергетиката ни. Смятаме, че ПВУ не само трябва трябва да бъде предоговорен, ако Брюксел откаже това нещо да се прави, в крайна сметка ние трябва да поставим въпрос дали този план е изпълним за нас и дали си заслужава да останем без енергетика.

Корнелия Нинова, лидер на "БСП за България": Имитацията от страна от Борисов на критика към "Продължаваме промяната" свършва в момента, в който влязат в зала и с гласовете на ГЕРБ всичко това се решава. Порочният модел 12-13 години на управлението на ГЕРБ и Борисов зарази и ПП.

Коментирайки неразбирателствата в мнозинството, Борисов заяви, че с политическите лидери и членовете на кабинета са в постоянен контакт.

"Аз мисля, че подобно управление е уникално в света. Уникално! Без коалиция, с некоалиция, а в същото време удържайки на толкова яростни атаки".

Денков смята, че до първата седмица на октомври правителството ще успее да представи пред ЕК всички документи, свързани с европлащания. Имаме забавяне и по ПВУ, по който има за изпълнение ключови етапи и цели, обвързани с плащанията.

Същевременно кабинетът има и нова целева дата за Шенген: декември 2023 г., до когато ще се опитваме да спечелим подкрепата на Австрия и Нидерландия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници