Астрономи канят „Бистришките тигри" на благотворителен мач за обсерваторията „Рожен"

Астрономи канят „Бистришките тигри" на благотворителен мач за обсерваторията „Рожен"
Астрономите от Националната обсерватория „Рожен" поканиха отбора на премиера Бойко Борисов „Витоша" Бистрица на благотворителен мач.
A A+ A++ A

Астрономите от Националната обсерватория „Рожен" поканиха отбора на премиера Бойко Борисов „Витоша" Бистрица на благотворителен мач.

Нетрадиционната инициатива е част от опитите на учените да привлекат вниманието на обществото и властта към опасността от затрарянето на най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа, предаде „Дневник".

Чрез клип в мрежата за видеообмен YouTube дин от астрономите - Янко Николов, разказва за идеята чрез участие във футболни срещи той и колегите му да събират пари, за да подпомагат дейността на обсерваторията и да избегнат спирането на апаратурата и затварянето на съоръжението.

Още в средата октомври стана известно, че за поредна година Националната обсерватория „Рожен" е заплашена от затваряне заради сериозен недостиг на средства.

Тогава от БАН обявиха, че за нормалното функциониране на съоръжението през тази година не достигат около 250 000 лв.

В края на октомври заради изчерпания бюджет директорът на Института по астрономия при БАН Таню Бонев нареди заплатите на служителите да бъдат орязани с 40%, за да не се пристъпи към затваряне.

Астрономите неколкократно предупредиха, че  ако се стигне до затваряне на обсерваторията в началото на декември, това означава спиране на електрониката, която може да се повреди необратимо и прекратяване на наблюденията.

Отделно стои въпросът с опазване на скъпото оборудване - охрана няма да има, защото не може да ѝ се плати, а астрономите така или иначе ще останат (почти) без заплати.

Полушеговитият начин да привлекат внимание е част от кампания за дарения, която от няколко седмици се разпространява чрез медии и социални мрежи.

Сега „Роженските мечки" се надяват „Бистришките тигри" да приемат предложението им за двубой и с парите от билети и телевизионни права да си допълнят липсващия бюджет.

Янко Николов уверява, че тренировките на отбора, съставен от млади учени и докторанти, са през деня, а наблюденията на звездите са нощем, затова футболът няма да повлияе на работата им като учени.

#Национална обсерватория „Рожен" #Бойко Борисов #премиер на България #„Витоша" Бистрица #Янко Николов #благотворителен мач #„Бистришките тигри"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино