Радев: Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и да тръбиш, че службите ни са пробити

Радев: Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и да тръбиш, че службите ни са пробити
A A+ A++ A

Правителството и Народното събрание следа да развиват отбранителните способности на Българската армия. Не да ги ползват за донор на чуждите армии, коментира президентът Румен Радев в Карнобат, където е на посещение по случай празника на града.

Думите му са в коментар на решението на военната комисия в парламента, която одобри предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

"Има дълбоко непознаване на работата на ДАНС - когато някой бъде осветлен като агент, това не означава, че той непременно трябва да бъде изгонен от страната. Тогава започва същинската оперативна работа - да се установи обектите му на интерес, кои хора е вербувал, от кои хора в България получава информация. Когато бъде експулсиран всички усилия затова отпадат", заяви президентът по повод изгонването на обвинените в шпионаж служители на Руската църква в София.

Според него политическите лидери атакуват службите, защото не срещат отпор от обществото.

"Липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверенитета под концесия, за опорочаване на изборите и за приватизиране на държавността, окуражава тези лидери да атакуват институциите", добави президента.

Президентът е убеден, че единствената цел за реформи на службите е т. нар тяхно подчиняване.

"Такива действия се прикриват зад шумни декларации, и реално ни отдалечават от ЕС и НАТО. Хора, които снемат документи с гриф секретно и ги разпръскват по разни сайтове и които ръсят в ефир класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона", подчерта Радев.

"Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и еврозоната и да тръбиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони. Досега не съм чул някой лидер да спомене и дума за своите служби. Призовавам за повече професионализъм и повече национално отговорно отношение за националната сигурност. ДАНС е важен елемент от националната сигурност, ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици и когато ги атакуват по невеж начин, службата е длъжна да се защити", обясни още Радев.

Държавният глава добави, че има много неща, които трябва да се свършат по отношение на Шенген.

"Неслучайно повдигам тази тема от миналата година 3 пъти, с настояване да започне това разглеждане. Интензивна работа имаше на всички нива, произнесоха се и ЕС, и Съветът на ЕС, всички евроинституции, много системна работа на дипломатическо и всяко ниво, постигнахме ангажимент за октомври месец тази година, поне най-късно до края на годината. Ще се радвам ако правителството с по-активни действия навакса темпото на служебното правителство", допълни Румен Радев.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници