Здравният министър потвърди: От октомври част от лекарствата ще се взимат само с електронна рецепта

Здравният министър потвърди: От октомври част от лекарствата ще се взимат само с електронна рецепта

pixabay

A A+ A++ A

Имаме готовност от 1 октомври да бъде въведена електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на форум „Актуални предизвикателства пред лекарствоснабдяването в България“.

Тези медикаменти ще се изписват само и единствено с електронна рецепта, подчерта министърът.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов коментира, че така много по-лесно ще се проследява и ще се вижда колко рецепти не са изпълнени, както и какви лекарства са необходими. По думите му със задължителната електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет ще се подобри контролът по предписването и отпускането им.

Маринов припомни, че от фармацевтичния съюз настояват отдавна за дигитализация и за електронните рецепти, като добави, че са настоявали всички рецепти да са в електронен вид.

Омбудсманът: Продажбата на антибиотици само с електронна рецепта нарушава достъпа до лечение на хората .

По темата за недостиг на лекарства здравният министър проф. Христо Хинков коментира, че се работи в посока лекарството задължително да бъде верифицирано, след което да бъде отписано, когато стигне до потребителя. Заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов допълни, че се предвижда информацията по отношение на наличността на лекарствата да стане по-видима.

#лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници