ДАНС към Кирил Петков: Опасно е да ни дават оценка политици и псевдоексперти

ДАНС към Кирил Петков:  Опасно е да ни дават оценка политици и псевдоексперти

БНТ/Панорама

A A+ A++ A

Държавна агенция "Национална сигурност" обвини съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че дава безотговорни и опасни оценки за работа им.

В острата позиция на ДАНС определя думите на Петков като „некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари по отношение на работата на ДАНС“.

По-рано през деня в събота Петков обясни пред Нова телевизия, че ДАНС се е забавила с изгонването на предстоятеля на руската църква в София и на други двама свещеници заради шпионска дейност. И заяви че българските служби за сигурност не работят както трябва, за да откриват и предотвратят навреме случаи на шпионаж.

Според Петков чуждите служби са знаели преди българските за наличието на шпиони в България. "Докато не заработят българските служби по истински начин, по проактивен начин, националната сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България отколкото нашите служби. Не е нормално първо английските служби да казват "тези българи са руски шпиони" преди ние да знаем за тях. Просто си личи, че нашите служби винаги работят в следствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи. Това не е нормално. Така че наистина е пропуск", каза още Петков.

"Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон. Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори", пише в позицията си ДАНС.



#Кирил Петков #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници