Харалан Александров: Най-подходящият "приемен родител" на ПП е Бойко Борисов

Харалан Александров: Най-подходящият "приемен родител" на ПП е Бойко Борисов

БНТ

A A+ A++ A

Патронът на "Продължаваме Промяната" изглежда е бил президентът Румен Радев. Сега най-подходящият "приемен родител" е Бойко Борисов. Бащата на коалицията е лидерът на ГЕРБ, той се държи с партньорите си като с деца, които трябва да се учат, наставлява ги и понякога ги пошляпва. Има силен копнеж към мощна патриархална фигура тип Орбан. Това каза за "Офанзива с Любо Огнянов" социалният антрополог Харалан Александров.

"Между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има забележителна хармония около общ дневен ред. Няколко могъщи клана са се организирали и събрали, изолирали са другите. Освен този на ГЕРБ, Христо Иванов е продължение на Костов, а Радев е новият могъщ патрон, който групира значителна подкрепа. Пеевски беше стигматизиран като лошото дете, но пред очите ни ролята му стана много по-патриархална, държи се като много зрял човек, който разбира, контролира, дирижира огромната част от сложните процеси в обществото. Местните избори могат да променят конструкцията на некоалицията, ротацията може да се забърза, ако ГЕРБ не се откаже целенасочено от някои общини след предварителна договорка с ПП. Това може да е сигнал за дългосрочно партньорство", коментира той.

Според него има няколко обяснения защо се забавя обявяването на кандидатурата за кмет на София от ГЕРБ. "Едното е, че столицата вече не им е интересна и се чудят как да се отърват. Това не звучи убедително. Лоялен, прилежен и съвестен трябва да е кандидатът, но същевременно и приемлив. Някои смятат, че трябва да е с твърд антикомунистически профил, това е предпоставено от кандидата на ПП. Другата хипотеза е, че трябва да е с тежко консервативен профил и прозападно присъствие. Напълно възможно е да дублира Васил Терзиев - например да е от IT сферата", предположи антропологът. Според него доста либерали са залюбили Ваня Григорова. "Много я харесват и виждат в нея нещо различно". Съвсем спокойно тя може да се окаже изненадата на местните избори", каза още той.


#Харалан Александров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници