Ковид се маскира като респираторен вирус

Ковид се маскира като респираторен вирус

Рikist.com

A A+ A++ A

Непрестанна кашлица, болки в гърлото, температура и втрисане повалят болните за 4-5 дни напоследък. Симптомите може да се объркат с тези на респираторния вирус, но след направен тест се оказва ковид.

“Слава богу, коронавирусната инфекция все още е от тези варианти, които се предават много лесно, но протичат по-леко и повечето хора нямат нужда от болнична помощ. Преминава за няколко дни”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред “24 часа”.

За “скрития” ковид, който масово стои зад привидната настинка или вирус, сигнализират читатели. Увеличението на заразените с COVID обаче се потвърждава и от данните на Единния информационен портал. 191 са новите случаи за вчера от направени 1 546 теста. Това означава, че

делът на положителните проби е 12%

Ръст на заразените се наблюдава през последните няколко дни, след като през лятото имаше по десетина, а в някои дни и по нула регистрирани случая. Последните високи стойности на COVID са засечени през май, когато 173-ма са дали положителен резултат.

Същевременно със 123 повече са болните с остри респираторни заболявания за седмица, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В периода 4-10 септември

те са 821, а през следващите седем дни броят им е нараснал до 944

Междувременно новият вариант на COVID Пирола вече е в Гърция. Здравното министерство там констатира рязко покачване броя на пациентите в болница. На този фон гърците все по-често пътуват и пазаруват с предпазни маски.

Според някои медици пирола е по-заразен от познатия омикрон.

Очаква се предизвиканата от него инфекция да протича относително леко, без висок риск от усложнения.

Новият вариант тръгва от Израел, в Европа първо бе засечен във Великобритания и Франция. Освен в Гърция, за предпазни средства вече призовават съседите и в Северна Македония.

Там пък носенето на маски в болниците е препоръчително заради подварианта ерис.

Заразени са 112 пациенти, а в инфекциозната клиника в Скопие се лекуват седем души - предимно възрастни със съпътстващи заболявания.



#КОВИД-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници