Летим по магистралите на ЕС най-много със 130 км/ч?

Летим по магистралите на ЕС най-много със 130 км/ч?

Pixabay

A A+ A++ A

Представителят на "Зелените" от Франция в Европейския парламент Карима Дели ще предложи Европейския съюз да ограничи максималната скорост на всички държави членки по магистралите на 130 км/ч.Там, където и сега е по-малка, ще остане такава. Ако бъде прието предложението, ще бъдат засегнати страни като България и Полша със сегашна максимална скорост 140 км/ч, но най-вече Германия, където 130 км/ч е само препоръчителната, а не задължителната по аутобаните.

Евродепутатката също така ще внесе предложение младите шофьори да имат право да карат първите месеци, след като са взели книжка до 90 км/ч максимум. Карима Дели нашумя в последните дни, след като подхвърли идеята да се въведе нова шофьорска книжка за водачите на големи джипове, пише Politico.

Тя твърди, че тези превозни средства не само заемат повече място и са по-малко енергийно ефективни, но също така е по-вероятно да участват в катастрофи с много по-сериозни последици.

Категрия "B", изисквана в момента за шофиране на леки и лекотоварни автомобили, не е напълно подходяща за най-тежките леки автомобили, казва евродепутатката. Вместо това иска да се въведе книжка с нов лиценз "B+", който да се прилага за автомобили и микробуси с тегло над 1,8 тона.



#ЕС #нови правила #движение по пътищата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници