Бившият директор на Би Би Си получава близо 2 млн. долара за оставката си

Бившият директор на Би Би Си получава близо 2 млн. долара за оставката си
Компенсация от близо 2 млн. долара ще получи бившият генерален директор на британския медиен гигант Би Би Си Джордж Ентуисъл. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Компенсация от близо 2 млн. долара ще получи бившият генерален директор на британския медиен гигант Би Би Си Джордж Ентуисъл.

Той подаде оставка на 11 ноември след едва 54 дни на поста заради телевизионен материал, в който бивш британски политик консерватор беше погрешно обвинен в сексуални злоупотреби с деца.

Гафът се получи на фона на разразилия се скандал с покойния водещ Джими Савил, наскоро разкрит като един от извършителите на най-много сексуални посегателства във Великобритания.

Една трета от обезщетението Джордж Ентуисъл ще вземе веднага, а останалата част от сумата ще получава като пенсия, когато се оттегли от активна трудова дейност. Става дума за общо 1,3 млн. британски лири, които се равняват на 2 млн. долара, предаде БТА.

Тази стъпка предизвика сериозна критика в местния печат, а и от редица официални лица. Председателят на комитета на Палатата на общините в британския парламент по въпросите на културата, средствата за масова информация и спорта Джон Уитингдейл заяви, че би искал да изясни защо попечителският съвет е преценил подобно решение за допустимо.

Джордж Ентуисъл е заемал поста генерален директор на Би Би Си само 54 дни, което е своеобразен антирекорд в 90-годишната история на медията.

Освен това името му стана синоним на поредица скандали и макар той самият да няма вина за инцидентите, които разтърсиха Би Би Си, според Уитингдейл решението за такава голяма компенсация е най-малко спорно.

Сумата от 450 000 лири, която Джордж Ентуисъл ще получи незававно, е заплатата ум до края на 2013 г. и се очаква да му бъде изплащана на редовни части всеки месец, твърдят информирани източници.

Междувременно сътресенията в Би Би Си се задълбочиха с две нови оставки в ръководството на медията. Новият действащ генерален директор Тим Дейви и председателят на Би Би Си Тръст лорд Крис Патън помолили директора на Би Би Си нюз Хелън Боудън и нейният заместник Стив Мичъл да сдадат постовете си с аргумента, че медията се нуждае от нова ясна линия на управленски контрол.

#Би Би Си #Джордж Ентуисъл #Джими Савил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино