Петима българи са обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия

Петима българи са обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия

Pixabay

A A+ A++ A

Петима българи са обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия, съобщават Франс прес и ДПА, цитирани от БНР.

Тримата мъже и две жени, на възраст от 29 до 45 години, са обвинени, че между август 2020 г. и февруари тази година са заговорничили с цел "събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна за враг, с цел, която вреди на сигурността и интересите на държавата", според британската кралска прокуратура.

Орлин Русев на 45 г., Бисер Джамбазов на 41 г., Катрин Иванова на 31 г., Иван Стоянов на 31 г. и Ваня Габерова на 29 г., всички те български граждани, живеещи в Лондон и Норфолк, ще се изправят пред съда в Уестминстър във вторник, 26-и септември.

Всички те са обвинени в заговор за събиране на информация в периода 30 август 2020 – 8 февруари 2023 година, която може да е от полза за вражеска държава. Това става след разследване на лондонската полиция. Твърди се, че обвиняемите са действали като оперативна шпионска клетка на руските служби за сигурност, наблюдавайки конкретни цели.

За 45-годишният Русев се твърди, че е направлявал операциите от Обединеното кралство и е бил връзката с получаващите информацията. При претърсване на жилища, обитавани от Русев, Джамбазов и Иванова, полицията откри фалшиви паспорти и официални документи за самоличност от Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Твърди се, че Русев лично е фалшифицирал документи.

Според документи от България Джамбазов и Иванова са работили и за избирателни комисии в Лондон при гласувания в български избори в чужбина. Двамата са имали платформа за услуги за българи, улесняващи живота им в Обединеното кралство, включително запознаване с "културата и нормите на британското общество".

#шпионаж #българи #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници