Втората версия на евтиния индийски таблет иска да промени пазара

Втората версия на евтиния индийски таблет иска да промени пазара
A A+ A++ A

През пролетта трябваше да започнат продажбите на новата версия на евтиния индийски таблет Aakash, но това не се случи - официалната премиера на устройството беше на 11 ноември, когато то беше представено от президента на Индия Пранаб Мукержи. Зад разработването на 7-инчовия таблет стои компанията Datawind, която е с индийско, британско и канадско участие, а плановете са той да достигне до 100 000 студенти и учители в Индия. Ако нещата потръгнат, правителството се кани да направи поръчка за още 5,86 милиона броя. Междувременно компанията предлага и търговска версия на таблета, която носи името Ubislate и вече има предварителни поръчки за над 4 милиона броя.

За големия интерес към таблета си има причина - студентите ще могат да го купят за едва 20 долара, след като правителството субсидира част от пълната му цена. Тя също е смешно малка за нашите стандарти - 3500 рупии, което прави около 63 долара. Това е стойността на модела с резистивен дисплей и Wi-Fi възможности, но освен това се предлагат варианти с капацитивен екран и с комбинация от Wi-Fi и GPRS за мобилна връзка. Въпреки ниската цена характеристиките на устройството съвсем не са разочароващи. То залага на процесор ARM Cortex А8 с честота 1GHz, има 512МВ RAM и 4GB вградена памет, която може да се увеличи чрез microSD карта. Използва Android 4.0.3.

Този набор от характеристики гарантира, че таблетът няма да последва съдбата на своя предшественик, който дебютира през 2011 г., но заради ограничения си хардуер не успя да спечели потребителите. Първите ревюта на Aakash 2 от западни технологични сайтове хвалят устройството, което предлага процесор като този в първото поколение на iPad и два пъти повече оперативна памет на изключително ниска цена. Таблетът може с лекота да се превърне в компютър, което е важно за Индия, където мобилните абонати са 900 милиона, но 95% от индийците нямат компютър.

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2012-11-01/news/34857669_1_suneet-singh-tuli-cheapest-tablet-datawind

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино