Грешки при храненето на детето в ранна детска възраст

Грешки при храненето на детето в ранна детска възраст
A A+ A++ A

Като ранна детска възраст се приема периодът 1 до 3 години. Това е изключително важен период за растежа и развитието на детето. Растежните процеси са забавени в сравнение с тези през първата година от живота, но процесите на нервно-психическо развитие са също толкова интензивни.

За да расте здраво и да се развива оптимално, е необходимо детето да се храни разнообразно и пълноценно. Хубаво е,че то вече общува сравнително добре и може да води родителите си в избора и приготвянето на храната. Препоръчително е родителят да ръководи детето в храненето, но и да се съобразява с неговите вкусови предпочитания. Къде и защо правим грешки?

  • Сухата, твърда и по-груба храна, в която зеленчуците и месото са нарязани на едри късове са неподходящи за децата от тази възрастова група и не бива да се учудвате, ако детето отказва да ги яде.
  • Силно подправена и люта храна – като цяло подправките се избягват в храната за малките деца. Допустимо е да добавите минимално количество сол, за да подобрите вкусовите качества на храната, но трябва да се стремите да „възпитавате“ вкуса на детето без използването наподправки, които биха били опасни за здравето му по-късно.
  • Запържена храна – запържването променя както хранителната стойност на храната, така и е причина за значително нарастване на количеството на мазнини в ястието и особено на някои канцерогенни продукти, получени при пърженето на мазнината.
  • Тлъста храна, богата на трудно смилаеми животински мазнини, е категорично неподходяща за малките деца.
  • Еднообразна храна. Това е грешка, която за съжаление се среща много често. В нашата страна има традиция в храненето да се надробява хляб към бульон, супа или сос и да се дава на детето. Следването на този начин на хранене предполага, че детето е склонно да се храни с една и съща храна, тъй като надробяването прави храната безлична. Така детето е лишено от възможността да се запознава с различните вкусове на храната, да проявява избор към една или друга храна. Хлябът е добре да присъства в храненето на детето,но не на всяка цена и по един и същи начин. Добре е да дадете възможност на детето да опита зеленчуците, месото, хляба, но да прави разлика във вкусовете им и да ги опознае като отделни храни.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино