Румен Радев пред ООН: Живеем в свят на растящи рискове и несигурност

Румен Радев пред ООН: Живеем в свят на растящи рискове и несигурност

ФБ/Румен Радев

A A+ A++ A

Войната, конфликтите и терорът са предизвикателства за бъдещето на нашата цивилизация. Това заяви президентът Румен Радев пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Българският държавен глава отбеляза, че "днес живеем в свят на растящи рискове и несигурност":

"След отслабването на пандемията надеждите за пренареждане на прекъснатите обществени и икономически връзки донесоха известен оптимизъм, но това приключи с избухването на войната в Украйна. Това изостри всички тези кризи от различен вид и унищожи не само хиляди човешки животи, но и оптимизма, че можем да изградим отново по-добри връзки. Картината се допълва от систематичната ерозия на демокрацията и човешките права и възхода на авторитаризма. Грубо е нарушен консенсусът, че човечеството може да живее според правилата на международно възприетия световенв ред".

Радев отбеляза, че избухването на войната в Украйна е разбило всички надежди за следпандемично пренареждане на прекъснатите обществени и икономически връзки.

Президентът нарече конфликта "агресивна война на страна постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН срещу съседна държава, нарушавайки принципите на Устава на ООН и международното право".

"От първия ден България категорично осъжда агресията на Руската федерация срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава световния мир и сигурност. Нещо повече - тя се превърна във война на изтощение, изправяйки ни пред предизвикателството за икономическо и социално развитие в световен мащаб. Това, от което се нуждаем, е по-силна политическа воля, дипломация и активни разговори за всеобхватен, справедлив и устойчив мир, основан на международно признатите правила на ООН".


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници