Безлов: Проблемът с Шенген не е български

Безлов: Проблемът с Шенген не е български

Стоп кадър/Нова Нюз

A A+ A++ A

„Проблемът с приемането на България в Шенген не е български. Той като че ли е преди всичко позицията на Австрия, а тя е насочена в желание да се промени механизма, по който се решава проблема с бежанците и незаконните мигранти.”. Това заяви старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Относно днешното оттегляне на депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов от поста председател на парламентарната комисия за контрол на службите, Безлов каз, че специалисти смятат, че сливането на цивилното и военното разузнаване ще донесе по-скоро щети, отколкото ползи. Много хора извън системата, опитват се да не са пристрастни, да не са политически ангажирани споделят това мнение, обясни той.

Припомняме, Атанасов подаде оставка от председателското място след изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е против сливането на военното разузнаване с Държавната агенция „Разузнаване”.

За номинацията на Бойко Рашков на този пост Безлов смята, че е добре да се изчака коментара му за сливането на двете служби и възможността за намиране на компромиси. „Ако ПП-ДБ приемат, че е разумно сливането на двете служби, тъй като това е тяхна инициатива, която очевидно не се приемаше от коалиционния или некоалиционен партньор”, каза той по адрес на становището на ГЕРБ за промените в структурата на спецслужбите.

Запитан ще бъде ли прието заобикалянето на президента (Румен Радев) при назначаване на шефове на службите, той каза, че ще се направи опит да се предложат кандидати за председатели на трите служби и в зависимост от реакцията президента ще се реши дали да има промяна в закона или оставане на ситуацията както е в момента.



#Тихомир Безлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници