ВИДЕО+СНИМКИ Зеленски пред ООН: Русия отвлича деца, трябва да бъде наказана и свита в своите граници

ВИДЕО+СНИМКИ Зеленски пред ООН: Русия отвлича деца, трябва да бъде наказана и свита в своите граници
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски призова световните лидери, събрали се днес в Общото събрание на ООН, да останат единни срещу нахлуването на Русия в страната му и посочи, че Москва трябва да бъде отблъсната, така че светът да може да се насочи към решаване на належащи глобални предизвикателства, предаде Ройтерс.

Зеленски беше аплодиран, когато зае мястото си на трибуната в Ню Йорк за първото си лично участие на годишното Общо събрание на ООН, откакто Русия нахлу в Украйна страна през 2022 г.

„Украйна прави всичко, за да гарантира, че след агресията на Русия никой в света няма да посмее да нападне който и да е народ“, каза президентът на Украйна.

„Въоръжаването трябва да бъде ограничено, военните престъпления трябва да бъдат наказани, депортираните хора трябва да се върнат у дома, а окупаторът трябва да се върне в собствената си земя." „Трябва да сме обединени, за да го направим – и ще го направим“, каза той.

Зеленски обвини Русия, че в стремежа си за международно признаване на собствеността й върху земи, които е завзела от Киев, манипулира световните пазари на храни.

В реверанс към Глобалния юг, чиято подкрепа търси в противопоставянето си с Русия, Зеленски говори за влошаването климатична криза и природните бедствия, като спомена последните земетресение в Мароко и наводнения в Либия.

„Трябва да го спрем. Трябва да действаме единно, за да победим агресора и да съсредоточим всичките си възможности и енергия върху справянето с тези предизвикателства“, каза Зеленски пред Общото събрание.

Вчера украинските власти съобщиха, че има девет убити при поредните руски атаки, включително удар с дрон, довел до опожаряване на индустриални складове.

Зеленски обвини Русия в отвличане на украински деца. През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по подозрение в незаконно депортиране на деца от Украйна. Кремъл отхвърля обвиненията и юрисдикцията на съда.

„В Русия тези деца са научени да мразят Украйна и всички връзки със семействата им са прекъснати. И това е явен геноцид, когато омразата се използва като оръжие срещу цяла нация", каза Зеленски.

Миналата година Зеленски представи план от 10 точки, който включваше възстановяване на териториалната цялост на Украйна, оттеглянето наруските войски и прекратяване на военните действия и възстановяване на държавните граници на Украйна.

Той каза, че сега работи за организиране на мирна среща на върха въз основа на този план и утре ще представи подробностите на специална среща на Съвета за сигурност на ООН.

#Володимир Зеленски #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници