Валентин Радев за дрона в Тюленово: Бил е опасен, убива на 60 метра жива цел

Валентин Радев за дрона в Тюленово: Бил е опасен, убива на 60 метра жива цел

ФБ/Радослав Русев

A A+ A++ A

"Дронът е бил опасен - убива на 60 метра жива цел. Опасно беше унищожаването му, стана ясно, че е имало и втори взрив", това заяви бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Една от функциите на Българската армия е подпомагане на населението при извънредни ситуации, а обезвреждането на боеприпаси е една от тези дейности. Тя е добре регламентирана. Затова хората, участвали в обезвреждането край Тюленово са с опит. Това заяви пред БНТ Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната.

Според него в подобни ситуации необходимо е живеещите наоколо да не наближават мястото или да се опитват да направят нещо.

От военното министерство е взето решение да бъде унищожен дронът, за да се запази населението. За мен по-скоро той е украински, въпреки че и двете воюващи армии - на Русия и на Украйна, използват дронове. Този е изпълнявал военна цел - трябвало е да унищожи някакъв обект, допълни Божилов.

България не е била цел на дрона, той е попаднал случайно на наша територия. Той обаче е опасен - убива на 60 метра жива цел. Опасно беше унищожаването му, стана ясно, че е имало и втори взрив, заяви Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи. Той обясни, че момчетата, които го обезвредиха са военни водолази, те са обучени и те решават какво трябва да се направи.

Опасно щеше да стане, ако морето го беше върнало обратно във водата. Полицията беше отцепила района и нямаше опасност за хората. През тъмната част на деня е опасно унищожаването му. Извънредно щеше да се унищожи, ако имаше информация, че е насочен за нас, заяви Радев.

Според двамата експерти предприемат се мерки за отбранителния потенциал на Черно море, а НАТО ще гарантира сигурността на всяка една държава.

Трябва да има натовски координационен център във Варна. Голям въпрос е как мислим нашата отбрана - в рамките на НАТО или самостоятелна. Сами не можем да правим отбрана - трябва да е ясно. Почти изцяло въоръжението ни е съветско. Трябва да се купят бойни средства, досега са купувани само транспортни, допълни Валентин Радев.



#Валентин Радев #дрон #Тюленово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници