Георги Господинов грабна нова престижна награда - "Джовани Бокачо"

Георги Господинов грабна нова престижна награда - "Джовани Бокачо"
A A+ A++ A

Българският писател Георги Господинов бе удостоен за романа си „Времеубежище“ с престижната италианска литературна награда „Джовани Бокачо“. Това бе 42-о издание на конкурса, който се провежда в италианския град Черталдо – област Тоскана,родно място на Бокачо, смятан за най-великия европейски прозаик през 14-и век.

Тържеството по награждаването се състоя в кинотеатъра на Черталдо. Преди представянето на Георги Господинов, бе прочетен текст от книгата му „Времеубежище“ на италиански език, преведена от професор Джузепе Дел Агата.

Пред гостите и зрителите на събитието, Георги Господинов каза:

„Когато написах романа си, реших да го кръстя „Времеубежище“. Ясно е, че играта бе с „бомбаубежище“. И аз си мислех, че никой няма разбере тази игра, защото вече никой не помни думата „бомбаубежище“.Бил съм много наивен. Година или две по-късно избухна войната. Ние не просто се връщаме в други времена, а връщаме и старите думи, връщаме и старите си страхове“.

Освен Георги Господинов - победител в категорията за литература, в тази за журналистика наградата получи Стефания Батистини, а Марко Паолини за комуникационна етика.

Председателя на журито – бившият кмет на Рим и бивш лидер на Демократическата партия Валтер Велтрони поясни, че тазгодишните награди са с културно и социално значение, взаимносвързани като израз на човешка свобода.

Литературната награда „Джовани Бокачо“ се организира от едноименната литературна асоциация с приноса на община Черталдо и регион Тоскана.

#Георги Господинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници