Немският външен министър нарече Си Дзинпин диктатор, Китай с остра реакция

Немският външен министър нарече Си Дзинпин диктатор, Китай с остра реакция
A A+ A++ A

Отношенията между Китай и Германия се влошиха рязко, след като германският външен министър Аналена Бербок нарече "диктатор" китайския държавен глава и партиен лидер Си Цзинпин. Пекин реагира остро, като определи изявлението като "грубо нарушение на политическото достойнство на Китай".

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок е смятана за един от членовете на правителството на Германия, които са най-критични към Китай.

В интервю за американската телевизия Fox News Бербок нарече китайския държавен глава и партиен лидер Си Цзинпин диктатор:

"Ако Путин спечели тази война, какъв сигнал ще изпрати това на другите диктатори по света? Например за Си, президента на Китай? Ето защо Украйна трябва да спечели тази война", каза Бербок.

Китай реагира с огромно възмущение на изявленията: Забележките на Бербок са "изключително абсурдни и представляват грубо нарушение на политическото достойнство на Китай и открита политическа провокация", заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг.

Пекин е "дълбоко недоволен" и ще направи дипломатически изявления пред германската страна.

През юли германското правителство за пръв път изложи подробни насоки за отношенията си с Китай и прие стратегията си за Китай след месеци на дебати в рамките на коалицията.

Стратегията има за цел да покаже как Германия може да продължи да разширява икономическото и политическото си сътрудничество с азиатската суперсила, без да застрашава собствените си ценности и интереси.

Китай е най-важният търговски партньор на Германия.

#Германия #Китай #Си Дзинпин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници