Рашидов: Радев излезе прав за „шарлатаните”. Той ги създаде, те тръгнаха да го колят

Рашидов: Радев излезе прав за „шарлатаните”. Той ги създаде, те тръгнаха да го колят
A A+ A++ A

Аз влязох в политиката с готово име. Със средствата помогнах на КТБ. Аз не бях кредитополучател, аз бях кредитор. Това с малко ирония го казвам. Това каза в първото си интервю след излизането си от политиката скулпторът Вежди Рашидов пред БНТ.

„Хванах един рак от политиката. Кярът ми беше горе-долу това. Дори преживях куп унижения, не знам как ги изтърпях, накрая явно не издържах“, сподели той.

На въпроса защо толкова късно се отказа от политиката, той отговори: „Исках нещо да оставя. Идеалист. Глупак“.

„Аз съм труден за контролиране. Там хората идват по принцип страхливи“, допълни той.

По думите му, наскоро Бойко Борисов е казал нещо, което той сега не бил приел: „Че който има друго мислене, на неговото място чакали 5 човека други. Така се прави в политиката, въпросът е какъв праг има на хигиена вътре“.

„2009 година това беше един друг ГЕРБ“, посочи той и обясни защо се е върнал на няколко пъти в политиката.

„Този път отидох, защото Борисов ме попита къде искам да се явя. Все ми е едно къде. Мен хората ме обичат“, посочи той.

„Аз съм лоялен към Борисов, приятел съм с него. Но когато виждаш, че само ти си лоялен, понякога не е така“, коментира Рашидов.

„Днес не вярвам да ми е приятел. Той има други приятели. Винаги има кой да ослюнчва ушите на някой ръководител. Да е жив и здрав“, допълни той и каза, че лидерът на ГЕРБ не му се е обадил след скандала, заради който той напусна парламента и партията.

„Не съжалявам за думите си, защото това е истината. Нима не минават през креватите им докато не станат богати и известни актрисите?“, попита той относно скандалната си реплика и свързването ѝ с делата срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн.

„Коректно ли е днес гледаме на 17-18 години момичета, може би са селскостопански труженички, в Бентлита, Мерцедеси? Казал съм истината, ще си понеса последствията заради истината. Оттеглих се отвсякъде. Спокойни ли са сега хората?“, попита Рашидов.

„Имаше един мой приятел Лютви Местан. По цял ден репетираше пред огледалото. Слушах го, хубаво говори. И накрая – 20 минути говори, а какво каза? Някои хора така правят“, изтъкна той.

„Видяхте ли моята истина как я чуваха всички и то много бързо? Истината не можеш да я държиш в рамките“, каза бившият политик за отзивите след скандала.

Рашидов се изказа и за държавния глава Румен Радев: „Радев създаде тази част от хората и те не само гръб му обърнаха, но извадиха ножове да го колят. Мисля, че е доста нехигиенично – той да те създаде, ти да тръгнеш да го трепеш“.

„Излезе, че Радев е прав за шарлатаните“, добави той.

„Не съжалявам за нищо, съжалявам за българския народ. Те си играят, аз всичко видях“, каза Рашидов, визирайки парламентарните хватки и игри докато беше председател на Народното събрание.

Скулпторът се върна и много назад в годините: "Аз имах нещастието в моето детство буквално в ръцете ми да умрат и майка ми, и баща ми, и брат ми. На ръцете ми. Аз съм човекът, който за една нощ брадата ми беше чисто бяла от черно“.

Той си спомни с умиление за майка си – легендарната певица Кадрие Латифова: „Никога не посмях да дръзна да ѝ правя портрет. Страх изпитвам от това. Там има някаква магия. Не смея, не“.

Той също пеел добре, но след операциите на гласните струни гласът му се променил.

На Рашидов му беше припомнен и друг известен период от неговия живот, за който той заяви: „Аз не съм бил никога в „Мултигруп“ и никога не съм бил „Мултиарт“. Аз съм бил приятел на Илия Павлов. Аз никога не съм се отказвал от това прявтелство. Илия работеше в министерство на културата. Много весело момче“.

Той сподели, че още си пази наградата „Мултак на годината“, като дебело подчерта, че тя е просто една закачка.

„Васил Божков има страшна колекция. Един път ме покани да му видя колекцията. Той декларира над 2000 неща. Той желаеше да ги легитимира и да вземе пощата и да направи един голям частен музей. Една хубава идея“, коментира още той.

„Това, което не е декларирано, то е на реставрация. Щеше да го декларира“, разкри бившият министър на културата. Според него, иззетите от Божков антики „с кашони са ги карали към НИМ“, а той няма никаква представа как се съхраняват.

„Васил събираше отвсякъде по света неща, за да ги легитимира и да ги докара в България“, изтъкна Рашидов.

Той беше категоричен, че вече никога няма да се върне в политиката: „Няма да се върна аз дори и да ме връщат. Няма да вдигна вече телефона. Срокът за обаждане вече мина. Има една човешка болка от предателството“.

„Да те предаде приятел, на който предан си бил до дупка, е болезнено“, заяви той.

#Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници