Изчезналият генерал Армагедон - в Алжир с руска делегация?

Изчезналият генерал Армагедон - в Алжир с руска делегация?

Туитър/@apocalypse0s

A A+ A++ A

Генерал Сергей Суровикин е в Алжир заедно с делегация на руското министерство на отбраната.

Това пише руският сайт "Комерсант", позовавайки се на източник от обкръжението на генерала, известен като Армагедон.


Местоположението на руския генерал дълго време бе мистерия. Той изчезна скоро след бунта на ЧВК "Вагнер" през юни. Имаше информация, че след това е арестуван заради подозрения в съучастие в бунта, но въпреки това дълго отсъства от медийното и обществено пространство.

В началото на септември се появи снимка, на която се твърдеше, че са генералът и съпругата му. "Генерал Сергей Суровикин е на свобода. Жив, здрав, у дома, със семейството си, в Москва. Снимката е направена днес", написа тогава известната руска журналистка Ксения Собчак в Telegram.

На снимката се виждаше мъж със слънчеви очила, който върви под ръка с червенокоса жена, която прилича на съпругата на генерала, Анна, пише Би Би Си. Ройтерс тогава отбеляза обаче, че не може да потвърди автентичността на кадъра.

Дни след това от Кремъл коментираха, че не знаят какво се случва с генерала.

Пътуването до Алжир е изненадващо предвид факта, че мнозина смятаха, че генерал Армагедон е изпаднал в немилост от Кремъл. Някои тълкуват визитата като знак, че той все още се ползва с високо доверие в руската армия.

Възможно е и пътуването с руската делегация да е свързано с назначаването му на нов пост в армията.

Генерал Сергей Суровикин е бил командир на групировката на руските въоръжени сили (ВС) в Сирия от март до декември 2017 г. На 31 октомври 2017 г. той става главнокомандващ на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия. На 8 октомври 2022 г. г-н Суровикин е назначен за командир на съвместната групировка на руските въоръжени сили във военната операция в Украйна.

На 11 януари 2023 г. президентът на Русия Владимир Путин отстранява генерал Армагедон от длъжността командир на руската групировка в Украйна и назначава на този пост Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Суровикин става заместник-командир.

През май 2023 г. ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че Сергей Суровикин ще наблюдава диалога между руските въоръжени сили и военната компания по въпроса за доставките на боеприпаси.

"Ню Йорк Таймс", позовавайки се на данни на американското разузнаване, твърди, че Суровикин е знаел за подготовката на бунт, целящ смяна на ръководството на руското Министерство на отбраната.

На 22 август медиите цитираха източници, според които Суровикин е бил освободен от поста главнокомандващ на руските военновъздушни сили. Министерството на отбраната не съобщава официално за оставката, но през септември името на генерала е премахнато от уебсайта на министерството на отбраната, пише "24 часа".



#Сергей Суровикин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници