Огнян Минчев: Украинското настъпление беше митологизирано

Огнян Минчев: Украинското настъпление беше митологизирано

УНИАН - архив

A A+ A++ A

"Дълго чаканото настъпление на украинската армия спрямо руските позиции в Източна Украйна беше твърде митологизирано. Сякаш Украйна е някакъв богатир, който трябва с лекота да отхвърли руската окупационна зона, която има много добри линии на отбрана, създадени в продължение на месеци. Фронтовата линия се простира на повече от 1000 километра. Подобно настъпление никога във военната история не е водило до главозамайващи успехи за броени седмици. Истината обаче е, че на Запад нарастват гласовете против оказването на масирана помощ на Украйна."

Това мнение изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

Санкциите срещу Русия не дават толкова еднозначни резултати, а от друга страна са доста болезнени за европейските страни, посочи една от причините Минчев.

От друга страна в САЩ нарастват гласовете на изолационистката десница, отбеляза той, като анализира залаганите от нея идеалистични цели за привличане на Русия срещу Китай, като контрапункт на политиката на глобалисткия интернационалистичен елит около демократите.

Огнян Минчев акцентира върху геополитическите грешки на американските президенти от началото на 21 век.

"Буш затъна в Ирак и отвори много широки геополитически пространства за завръщане на Русия и излизане на Китай на международната сцена. Обама подари на Путин reset - желание за добри отношения без предварителни условия, а Кремъл много обича подобно подобряване на отношенията. Достигаме до Тръмп, който промени радикално концепцията за международното присъствие на Америка и постави твърда дата за изтегляне на американските войски от Афганистан, пак безусловно. Байдън спази тази дата. Всичко това в своята цялост ни води към извода, че през последните 20 години вместо да имаме засилване на ролята на САЩ, имаме процес на оттегляне на САЩ от техните международни позиции, вследствие от тези грешки или поредица от гафове."

Минчев очерта опасността от изтласкване на САЩ от Европа "в царевичака", както по думите му се изразяват в Кремъл.

"Ако спре помощта за Украйна, това ще означава разширяване на агресията на Русия спрямо Източна Европа като цяло."

От друга страна, ако неограничените въоръжени доставки за Украйна преминат определени граници, това ще доведе до много по-бурен водовъртеж на този конфликт, коментира Огнян Минчев в предаването "Събота 150". Това според него ще доведе до по-бързо падане на бариерите между Русия и Китай и този фактор играе възпираща роля.

"Ако Русия постигне своите цели в агресията срещу Украйна, това означава доста дълъг период от време оттук нататък, в който една след друга ще падат геополитическите позиции на Европа спрямо Русия", смята Минчев, за когото "залогът е много висок".

"Ако тази агресия постигне успех, този успех ще бъде само първата стъпка в посока обезличаване, подчиняване на Източна Европа."

Настоящото правителство у нас е направило много радикален завой по отношение на войната в Украйна, но България трябва да направи много други неща, за да защити своя национален интерес и да преосмисли своята роля в Източна Европа, заяви още Огнян Минчев.

#Огнян Минчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници