Новите измами в интернет и как да се предпазим

Новите измами в интернет и как да се предпазим

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Какви са новите измами в интернет и как да се предпазим. В студиото на „Събуди се” съвети даде експертът по киберсигурност Явор Колев, който е и бивш шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП.

„Преди месец и половина - два се опитаха да ми откраднат профила във Facebook. Получих съобщение от мой приятел – явно неговият профил беше откраднат. В съобщението се искаше да му изпратя код, който ще получа на телефона си. Получих съответния код. Ако го бях изпратил, щяха да нулират паролата ми, да я сменят и аз да остана без профил. Такива откраднати профили се използват за всякаква престъпна дейност”, обясни Явор Колев.

„Могат да изпратят до вашите контакти и зов за помощ, че сте пострадали в автомобилна катастрофа, например, някъде в чужбина и да поискат по някои от фирмите за бързи преводи големи суми. Имали сме такива случаи и дори с много известни българи, които са пращали пари на пострадали”, каза Колев.

За да защитим данните си, той препоръчва да използваме сложни пароли за всяко приложение или социална мрежа. Тези пароли трябва да имат малки и големи букви, различни символи в тях, числа. Трябва да са различни навсякъде.

Продължават да действат и романтичните измами, а най-често техни жертви стават самотни жени на средна възраст.

Интернет остава опасен и за децата.

Явор Колев 20 години познаваше Алексей Петров. Запитан има ли обяснение за убийството му, Колев каза: „На мен ми е тежко да говоря по тази тема, защото наистина 20 години се познаваме и той беше пример за мен. Това е един визионер, един човек на бъдещето, всестранно развита личност, лидер в областта на националната сигурност, лидер в науката, лидер в бизнеса, лидер в спорта”, каза Явор Колев.


#киберсигурност #интернет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници