Марковска: Европейска държава не може да се управлява от улично правосъдие

Марковска: Европейска държава не може да се управлява от улично правосъдие
Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Една европейска държава, каквато е България, не може да се управлява от улично правосъдие, а от Конституцията и законите, заяви съдия Венета Марковска.

Тя сподели, че все още не може да отговори дали ще се оттегли от поста на конституционен съдия, но е категорична, че не носи вина за твърденията в анонимния сигнал срещу нея, каза тя в интервю за агенция „Пик".

Според Марковска обвиненията, че е търгувала с влияние, са клеветнически и неверни.

„Като съдия във Върховния административен съд (ВАС), където се разглеждат дела с огромен материален интерес, очевидно съм засегнала нечии интереси. Както знаете едната страна винаги е губеща и търси начини да си отмъсти. Освен материални интереси са засегнати и политически интереси", смята Марковска.

Години наред тя бе ръководител на колегията, в която се разглеждат всички изборни дела – от регистрирането на участниците в изборите до последиците от проведените избори. Според нея вече е установено и не е тайна кои лица в парламента са извадили на показ един анонимен донос, който се отнася най-вече до трети лица, без да има каквито и да било доказателства към него.

„От някои депутати и политици очаквам всичко, наблюдавайки в годините начина им на действие и поведение, от което се отвращава цяла България. За тях доносът и клеветата са инструмент на действие и начин за разчистване на сметки. Като човек на закона аз вярвам в него и е под моето достойнство да отговарям на недоказани твърдения. Правото почива само на факти и доказателства и аз ще се придържам съм него, както съм го правила от първия ми ден в съдебната система", подчерта съдия Марковска.

Според съдията агресията срещу нея се подържа само от няколко медии, чийто собственик е известен и с многобройните си дела във ВАС, като въпросните не почивали на журналистическо разследване.

„При едно такова разследване, ако е принципно се взима становището и на двете страни, а до този момент никой не се е обръщал към мен за изясняване на публикуваните от тях „факти", посочи Марковска.

Тя сподели, че се е обърнала към МВР и прокуратурата защото е ясно, че в Народното събрание е установено, че компроматът е внесен от вътрешен човек.

„И както и преди съм казвала нека да си отговорим на въпроса кой има интерес от моето дискредитиране", допълни съдията.

„Всеки гражданин има право по всякакъв начин допустим от закона да защити името си. Дори не приемам, че с един анонимен донос името ми е опетнено по някакъв начин. Името и репутацията са всичко за мен и аз ще ги отстоявам с цената на всичко. Избрана съм за конституционен съдия от най-висшия държавен орган, в една парламентарна република – народното събрание със значителен брой гласове. Една седмица преди провеждане на избора депутатите бяха запознати с анонимния сигнал и въпреки това, те ми гласуваха доверие. Длъжна съм да оправдая това доверие", каза Марковска.

Тя сподели още, че скандалът се отразява зле дори на семейството и здравословното й състояние, тъй като за първи път е получила тежка хипертонична криза.

„Лекувам се, но когато човек отстоява правата си, се мобилизира и дава всичко, за да издържи. Аз съм силен и достоен човек и ще издържа на изпитанието", каза съдията.

По-рано в понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че Марковска е отложила полагането на клетва като конституционен съдия и е сезирала прокуратурата, за да направи проверка на всички сигнали.

В неделя пък премиерът Борис прикани съдията да подаде оставка.

„Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия“, заяви министър-председателят.

#МВР #оставка #прокуратура #ВАС #Върховен административен съд #Парламент #сигнал #донос #конституционен съдия #Конституционен съд #КС #Венета Марковска #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Бойко Борисов #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници