Управляващи и политици с първи реакции след отпадането на мониторинга от ЕК над България ОБЗОР

Управляващи и политици с първи реакции след отпадането на мониторинга от ЕК над България ОБЗОР
A A+ A++ A

След като от Европейската комисия (ЕК) обявиха, че отпада ежегодния мониторингов доклад върху България, управляващите приветстваха тази стъпка и го отчетоха като напредък.

„Премахната е още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз (ЕС) във всяко едно отношение. Скоро трябва да премахнем и останалите – да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната“. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, след като Европейската комисия обяви, че прекратява наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Мониторингът над двете държави беше създаден при присъединяването им към Европейския съюз през 2007 г.

„От името на българското правителство благодаря на Европейската комисия и на ръководителите на европейските държави за това, че оцениха напредъка на България и Румъния по отношение на прилагането на върховенството на закона и премахнаха специалния механизъм за проверка на нашите държави“, каза премиерът. От този момент по отношение на спазването на върховенството на правото към България ще бъде прилаган същият механизъм на оценка като за всички останали държави членки на ЕС.

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание, българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз. Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. Те ни мотивират да останем концентрирани и да работим целенасочено върху реализирането на националните ни приоритети за успешно завършване на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Днешното решение на Европейската комисия е значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България в областта на върховенството на правото. Премахването на специалния мониторинг по МСП, който продължи близо 17 години, означава, че напредъкът на страната ни в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията ще се оценява в рамките на годишния цикъл за върховенство на правото в ЕС и редовните годишни доклади на Европейската комисия, както е за всички други държави членки на Съюза. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната“, коментира министър Атанас Славов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков също отчете това като "огромна победа".

"Това е само 100-я ден на това правителство и това е национален успех“, заяви той.

Председателят на парламента Росен Желязков коментира, че падането на мониторинга на ЕК е резултат от усилията на България и много правителства.

"Тази изключително добра новина е резултат от всички усилия и процесите, които са плод на дългогодишни усилия на обществото и на управляващите правителства", каза Желязков.
Той подчерта, че още от 2019 г. е било ясно, че този механизъм е изпълнил своята роля, а днешната новина е само формално потвърждение.

Председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова отчете това като огромен успех за България. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.
По-рано днес Европейската комисия обяви, че прекратява наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка. Мониторингът над двете държави беше създаден при присъединяването им към Европейския съюз през 2007 г.

Атанасова припомни, че последният доклад е бил през 2019 г. и оттогава има различен механизъм за контрол и оценка.

„Отдавам го на заслугите на много правителства, на много легислатури на НС и на усилията на всички българи и обществото като държава. Гордеем се с това, че отпадна. Надяваме се, че ще ни е от полза при приемането ни в Шенген“, каза тя.

#ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници