Костадин Ангелов алармира за нова престъпна схема за източване на пари от НЗОК

Костадин Ангелов алармира за нова престъпна схема за източване на пари от НЗОК

МЗ

A A+ A++ A

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов оповести пред журналисти в парламента престъпна схема, чрез която се източват публични средства от бюджета на НЗОК и отделно се ощетяват българските пациенти, които не могат да се сдобият с определени лекарства.

Проф. Ангелов разкри, че три дружества са извършвали износ на медикаменти в нарушение, а нормативната уредба е разработена целенасочено, в интерес на търговците. По този начин търговците на едро, изнасяйки лекарства от страната, водят до облагодетелстването на незаконни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на НЗОК.

Трите фирми са обект на административно-наказателно производство.

Анализът е изготвен по получена систематизирана и анализирана информация за работата на Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти. Установено е, че нормативната уредба е разработена целенасочено, в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит. Така голяма част от лекарствата са отпаднали от СЕСПА, в резултат на което е облагодетелстван частният търговски интерес за сметка на пациентите и те са ощетявани. Не е изключена възможността част от количествата да са налични в складовете на търговците на едро или частично по аптечната мрежа, заради което да не се отчита недостиг, макар за пациентите реално да няма лекарства.

Анализът на проверките установява, че повечето сделки между търговците на едро в страната са извършени с участието на частни дружества, които извършват доставки в Европейския съюз на лекарствени продукти незаконно придобити от аптеки или лечебни заведения. През част от дружествата лекарствата минават само по документи, за да бъде легализиран стоковият оборот, обясни проф. Ангелов, който е председател на здравната комисия в парламента.

Той уточни, че фирмите продължават да изнасят от страната медикаменти, за да реализират печалба, което води до съществен недостиг на лекарства при търговците на дребно. От думите му стана ясно, че все повече лекарства от т.нар. среден клас са обект на износ.

Народният представител съобщи, че по случая вече е изпратил сигнал до прокуратурата.

Той поясни, че става въпрос за медикаменти, които у нас са по-евтини, а в други европейски страни са на по-високи цени, което ще донесе и по-големи печалби на търговците. По този повод проф. Ангелов предупреди, че липсата на някои конкретни медикаменти би могло да застраши живота на част от пациентите в България.

#Костадин Ангелов #проф. Костадин Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници