Плевнелиев: Трябва да сме благодарни на кризата

Плевнелиев: Трябва да сме благодарни на кризата
Държавният глава взе участие в конференцията „Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кризата е тест, защото политиците трябва да работят за доверие и да изграждат институциите, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Кризата е тест и заради убеждението, че в трудни моменти се помага. Вие постигнахте рекорди по социална отговорност в България. В тежки времена станахте социално отговорни в интерес на обществото и на държавността", каза държавният глава по време на конференцията „Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда", предаде БГНЕС.

Във форума участват министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, на правосъдието Диана Ковачева и др.

Конференцията е организирана от Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара и Австрийския бизнес кръг в България.

„Като президент разбрах, че има два вида политици – тези, които управляват хората и тези, които служат на хората. Причислих себе си към вторите. Затова реших да укрепя институциите", каза Росен Плевнелиев.

„Те са платформа за развитието на бизнеса, на регионите, на обществото. Такова, например, е електронното правителство – инструмент за рязка промяна на бизнес средата и аз ще работя за неговото изграждане и ефективно въвеждане", посочи президентът.

Той се обяви за изграждане на екосистеми, което ще доведе до развитието на ред други модерни бизнеси.

Според него трябва да се въведат и прозрачни обществени поръчки, а за да бъде ефективна администрацията, тя „трябва да бъде стандартна".

Бизнесът не е възможен без изграждане на среда на доверие. А рецесията, в която изпадна икономиката е и заради загуба на доверие, добави президентът.

„Неизбежно настоящата криза се свързва и с предизвикателствата. Трябва да сме благодарни на кризата, защото тя ни накара да преосмислим целите си, кризата укрепва нашата способност да се изправяме пред слабостите си", подчерта Росен Плевнелиев.

„Трудните времена мотивират политиците да търсят решения и резултати. Затова и поканих бизнеса в работата на „България 2020", уточни той.

„България показа, че може да поддържа устойчива фискална дисциплина. Правителствата, както и семействата трябва да се научат да си правят добре сметката. И да се инвестира в проекти, които имат мултипликационен ефект", каза държавният глава.

„Всички ние знаем, че е важно да постигаме реални и измерими резултати и това се отнася преди всичко за политиците. И тук България пое по един добър път, който ще ни доведе до добри резултати. Доказателство за това е, че през миналата година България се изкачи с 12 места нагоре по конкурентоспособност. Радвам се, че инфраструктурните проекти се развиват добре, както добре върви и административната реформа", изтъкна Плевнелиев.

В бъдеще ще успяват онези държави, които имат дългосрочна концепция за развитие, планират разумно, интегрирано и дългосрочно, развиват своите стратегически конкурентни предимства, независимо кой е на власт, заяви президентът.

#Росен Плевнелиев #президент #криза #България #Американската търговска камара #Германо-българската индустриално-търговска камара #Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #Диана Ковачева #министър на правосъдието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници