Атентаторът, който уби жената на Митьо Очите и още двама души, търси 2,5 милиона от държавата

Атентаторът, който уби жената на Митьо Очите и още двама души, търси 2,5 милиона от държавата
A A+ A++ A

Осъденият на доживотен затвор без право на замяна Иван Рибов за атентата с кола-бомба срещу Димитър Желязков, при който на 9.11.2001 г. животите си загубиха жената на Митьо Очите – Тянка, нейният брат Славчо Дерелиев - по прякор Рaмирес и бодигардът на боса Николай Бъчваров-Бъчи, е предявил иск за 2 500 000 лв. към министъра на финансите за нанесени неимуществени вреди от престоят му в затвора. Делото се е гледало в Бургаския окръжен съд преди няколко дни и претенциите му са отхвърлени.

В исковата си молба 43-годишният Иван е посочил, че са нарушени правата му в периода от 02.02.2008г. до 26.10.2021г.

"Ищецът твърди наличие на претърпени вреди от наличието на законодателство, предвиждащо наказание доживотен затвор без замяна, както и от липсата на законодателната уредба, позволяваща замяна на така наложеното наказание с друго или редуцирането му, а също така от липсата на уредба до изменението на ЗИНС с ДВ, бр. 13/2017г. за обжалване замяната на строг със специален режим при изтърпяване на наказанието, което го лишава от възможността да търси освобождаване, завръщане при семейството, създаване на семейство, както и от всякаква форма на социална реализация и сигурност, поради което твърди, че поради липсата на материален закон са нарушени правата му на ефективно средство на защита", пише между кориците по делото.

Рибов недоволства срещу закондателната уредба, която не му позволява да обжалва доживотната присъда. Тоест тя не може да бъде нито намалена, нито заменена, нито редуцирана в срочна. Той претендира и за неплатено възнаграждение на работни действия зад решетките – неправомерни удръжки и неплащане на осигуровки. По думите му, това го карало да чувства несигурност и липса на перспектива, от които търпи негативни емоции, заради които пък претендира като неимуществени вреди.

Единственият начин "доживотната присъда без право на замяна" да бъде помилвана е чрез решение на президента на Република България. Поради тежестта на присъдата тя може да бъде само опростена или заменена, не и отменена. Такова решение към момента не е издадено, но това сочи, че все пак Рибов попада в кръга на лицата, които могат да потърсят ефективна защита чрез помилване.

Първоначално бургазлията е излежавал присъдата си в сектора, където под „специален режим“ са настанени най-закоравелите престъпници. Бил е с определен "строг режим" за изтърпяване на наказанието за периода от 11.04.2013 год. до 14.12.2016 год., след което отново е бил върнат в карцера. Това, според Рибов, също накърнявало човешките му права.

Проверка установява, че още при постановяване на присъдата пред 2002 г. е следвало да изтърпи цялото наказание при условия на „специален режим”. След това поради добро поведение е бил преместен в обща килия с други затворници. Впоследствие обаче е бил изправен пред Комисия, която е оценила "профила и нуждите на правонарушителя“ и е счела, че режимът на изтърпяване на наказанието трябва отново да бъде променен в по-тежък. Констатациите от Комисията са за повишен риск от рецидив, липса на мотивация за промяна на поведението му, липса на напредък на поправителното въздействие. Така Иван Рибов е бил върнат в карцера при условия "специален режим".

Припомняме, че през 2019 г. Рибов отказа да се прибере в килията си, започна да буйства и за капак скочи на тежко въоръжен надзирател. Това наложи охранителите в зандана да го усмиряват.

Източник на колегите от Флагман.бг от Затвора в Бургас коментира, че доживотникът непрекъснато създавал проблеми. Интересното било, че 43-годишният Иван Рибов буквално заливал както администрацията на лишените от свобода, така и различни съдебни инстанции с жалби и искови молби, които пишел сам зад решетките. Те били изключително добре структурирани, мислово и граматически оформени и подкрепени със защитни тези - на ниво на много добър юрист.

"Осъденият Иван Рибов чете много книги. Интересува се от различни дела и проблеми. Използва времето зад решетките, за да научи нещо ново, но недоволствата му са абсурдни. Само за 2021 г. е подал седем жалби срещу администрацията на Затвора", посочва нашият източник.

Припомняме още, че Иван Рибов получи доживотна присъда без право на замяна, след като на 9.11.2001г. около 17:20 часа взриви Жигулата на Митьо Очите, която бе паркирана на ул. "Отец Паисий" в Несебър, близо до дома му. При взрива буквално беше разкъсано телато на съпругата на Желязков - Тянка. На място умира нейният брат Славчо Дерелиев - известен с прозвището Рамирес и личният охранител на несебърския бос - Николай Бъчваров - Бъчи.

Стоян Димитров - Толупа, поръчител на атентата
Кероп Погосян - Руснака, извършител

Стоян Димитров, по прякор Толупа, получи доживотен затвор като поръчител на атентата. Кероп Погосян, който е състудент на жената на Димитър Желязков, и Иван Рибов също отнесоха такива присъди, тъй като бяха посочени от прокуратурата като директни извършители на касапницата.

И тримата твърдят, че нямат нищо общо и че са натопени. 13 години по-късно осъдените обвиниха следователя Иван Христов, че е разчистил пътя на Митьо Очите, който пък му се е отблагодарил с голям хотел в Слънчев бряг, намиращ се на метри от главния вход на РУ-Несебър. Става дума за хотел "Авеню". Земята под него била пък продадена на търг, на който се явили само бившата жена на следователя и настоящата му тогава приятелка. Никой друг бил допуснат. Намесени остават още имена, за които обаче доказателства, че са действали като протежета и в подкрепа на Митьо Очите и до днес не са намерени.

Иван Рибов лежи зад решетките близо 20 години.

Иван Рибов

#Димитър Желязков – Митьо Очите #Митьо Очите #иван рибов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници