НАТО призова за укрепване на доверието и демокрацията в Афганистан

НАТО призова за укрепване на доверието и демокрацията в Афганистан
В Политическия комитет на Парламентарната асамблея на НАТО беше подчертно, че афганистанското правителство трябва да направи повече за укрепване на демокрацията и борбата с ширещата се корупция. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Законодателите от страните – членки на НАТО в комитета „Отбрана и сигурност", заседаващи в Прага, призоваха за възстановяване на доверието между афганистанските и международните сили за сигурност след увеличаването на вътрешните атаки.

Евентуални нови промени в националните планове за изтегляне на военните би могло да застраши успеха на дългогодишната мисия в Афганистан, предаде БНР.

В Политическия комитет на Парламентарната асамблея на НАТО беше подчертно, че афганистанското правителство трябва да направи повече за укрепване на демокрацията и борбата с ширещата се корупция.

Парламентаристите призоваха ИСАФ да продължат да осигуряват висока степен на защита и помощ за развитие на афганистанското правителство и неправителствените организации, както и да се засили ограмотяването и професионалното обучение на членове на афганистанските национални сили за сигурност.

Финансирането е може би едно от най-големите предизвикателства за АНСФ, се казва в доклада, представен от естонския депутат Свен Миксер. Той подчерта, че афганистанското правителство трябва да се разглежда като „най-силният играч в къщата" сред безбройните политически и етнически сили за времето до изтеглянето.

Силите за сигурност в Афганистан струват приблизително 6 млд. долара - близо половината от БВП на страната. Над 90% от чуждестранните помощи идват от САЩ.

#НАТО #Афганистан #ИСАФ #демокрация #сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино