НА ЖИВО Депутатите ще обсъждат промени, свързани с референдумите, данъците върху доходите и със съдебната власт

НА ЖИВО Депутатите ще обсъждат промени, свързани с референдумите, данъците върху доходите и със съдебната власт

фейсбук

A A+ A++ A

Депутатите да обсъдят промени в закона за референдумите, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и в Закона за съдебната власт, предвижда проектопрограмата на Народното събрание (НС).

Днес е първата сряда от месеца, в която има пленарно заседание, и според правилника на НС парламентарните групи могат да предлагат точки за включване в дневния ред, които се разглеждат по същество. Постъпили са три предложения, които се подреждат според числеността на парламентарните групи.

От ПГ на „Възраждане“ предлагат депутатите да разгледат на първо четене внесения от партията законопроект за изменение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Една от промените предвижда предложение до НС за произвеждане на национален референдум да може да бъде направено от всяка образувана и регистрирана парламентарна група. В момента такова предложение могат да направят не по-малко от една пета от народните представители. Предлага се и намаляване от 200 хиляди на 50 хиляди на броя подписи, с които инициативен комитет може да поиска свикване на референдум.

"Възраждане" иска да се промени и разпоредбата, според която НС трябва да приеме решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща не по-малко от 400 000 подписа, и предложението не противоречи на законовите ограничения. От „Възраждане“ искат броят подписи да се намали на 100 хиляди и изискването да не противоречи на ограниченията да се заличи.

ПГ на „БСП за България“ е направила предложение депутатите да разгледат внесените от левицата промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Целта на законопроекта e подпомагане на младите хора, ненавършили 26-години, като техните доходи да са необлагаеми. Предлага се и доходите от трудови правоотношения до размера на линията на бедност за всички лица, независимо от възрастта, също да са необлагаеми.

От ПГ на „Има такъв народ“ предлагат парламентът да обсъди на първо четене днес внесените от тях промени в Закона за съдебната власт. Законопроектът на Тошко Йорданов (ИТН) и група народни представители предвижда ограничаване на част от правомощията на главният прокурор, както и създаване на възможност за реално участие (чрез общи събрания) на прокурорите и следователите в организацията на дейността на съответните прокуратури и Националната следствена служба. Предвижда се главният прокурор да има двама заместници - за Върховната касационна прокуратура и за
Върховната административна прокуратура. Освен това се предлага пълна отмяна на възможността за командироване в системата на прокуратурата.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници