Един от най-инвазивните видове насекоми е опасно близо до България

Един от най-инвазивните видове насекоми е опасно близо до България

pixabay

A A+ A++ A

Червената огнена мравка, един от най-инвазивните видове в света, е открита в Европа за първи път, алармира ново проучване, цитирано от агенция Фокус. Внесената на Стария континент мравка, която има научното наименование "Solenopsis invicta", идва от Южна Америка, но през миналия век се е разпространила в голяма част от Съединените щати, Мексико, Карибите, Китай и Австралия.

Тези насекоми могат да бъдат агресивни, когато бъдат обезпокоени и причиняват болезнено ужилване, което е дразнещо за кожата и може да предизвика тежки алергични реакции. Тези мравки увреждат посевите и местните екосистеми. Изследователите казаха, че са идентифицирали 88 гнезда на червени огнени мравки, разположени на 5 хектара близо до град Сиракуза в Сицилия, Италия.

"S. invicta е един от най-лошите инвазивни видове. Може да се разпространи тревожно бързо", каза в изявление водещият автор на изследването Матиа Менчети, изследовател в Института по Еволюционна биология в Испания.

"Намирането на този вид в Италия беше голяма изненада, но знаехме, че този ден ще дойде", заяви Менчети.

Колониите са открити в крайградски район на Сиракуза. Не става ясно как или пък кога огнените мравки са стигнали там. Учените зад изследването смятат, че насекомите трябва да са пристигнали през транзитен пункт с много хора, като пристанището на града например. Местните хора свидетелстват, че ужилванията от мравки са се увеличили от 2019 г. насам.

Проучването предполага, че вятърът може да е транспортирал летящите кралици на мравките от търговското пристанище. Генетичният им анализ разкрива, че те най-вероятно са се разпространили към Европа от Съединените щати или Китай, където "Solenopsis invicta" също е опасен инвазивен вид.

Мравките скоро могат да се разпространят из цяла Европа, предупредиха изследователите. В 7% от континента, включително големи градски зони като Барселона, Рим, Лондон и Париж, климатът е такъв, че е подходящ за вида, сочи изработен модел от авторите на изследването.

Изследването е публикувано в понеделник в научното списание "Current Biology" и цитирано от CNN. Инвазивните видове струват на света поне 423 милиарда долара всяка година, тъй като са катализатор за изчезването на растения и животни, застрашават продоволствената сигурност и могат да предизвикат екологични катастрофи по целия свят, гласи доклад на ОНН, публикуван миналата седмица.

#насекоми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници