Ексешъф на пожарната: Не ми е известно държавата да е посочила досега виновник за бедствия

Ексешъф на пожарната: Не ми е известно държавата да е посочила досега виновник за бедствия

FB/Meteo Bulgaria

A A+ A++ A

Мощта на стихията е огромна. Фактът, че има подобни разрушения и човешки жертви, задължава органите да разследват ситуацията, последиците и предпоставките. Дали има корупция и грабеж на финансови средства – като че ли в момента не е най-важното, но и това ще бъде проверено. Така бившият ръководител на пожарната и съветник на вътрешния министър Николай Николов коментира трагедията по Южното Черноморие.

„На мен не ми е известно до момента държавата да е посочила с пръст определено физическо лице, което да носи пряка отговорност. Предпоставките за възникване на такова бедствие винаги тръгват от природата. Имаме достатъчно основания да кажем, че природата не ни наказва, но ни подсказва, че трябва да се съобразяваме с нея”, коментира още той пред Нова тв.

Николов коментира предупреждението на хората при подобни ситуации. „България има национална система за ранно предупреждение и оповестяване. Тя е разделена на две – едната оповестява хората, които имат ангажимент по защита на другите. Втората – оповестява гражданите”, уточни още съветникът на вътрешния министър.

Относно системата в наводнено Царево, той поясни, че тя няма речева възможност да каже какво точно трябва да направят гражданите. „Изграждаме подобно нещо. Надявам се от 1 януари догодина и това да стане”, обяви Николов.

В началото на следващата година в България се очаква да започне да действа „доста модерна система”. „Ще можем да получаваме предупреждение, ако сме в застрашена зона, включително и указания. Това ще се случва по метода „cell broadcast”, който носи повече информация от SMS-а. Ще получаваме тази информация на телефона си”, уточни той, цитиран от БГНЕС.

#Николай Николов #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници