Премиерът Денков: Ако имахме евро, в момента инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски

Премиерът Денков: Ако имахме евро, в момента инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски
A A+ A++ A

Министър-председателят Николай Денков беше специален гост в предаването "Още от деня" тази вечер.

БЕДСТВИЕТО ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Тежък ден за всички днес, след 5 септември, трябва да се подготвим по-добре, за да няма жертви повече. Това заяви пред БНТ премиерът Николай Денков.

Не пожела да каже кой е виновен за трагедията, обеща да бъде събрана информация какво и защо се е случило, а вината да бъде определена от прокуратурата.

Трябва да се проверят мостове и речни корита, за да няма други такива случаи. Разпоредена е проверка на всички мостове, както от републиканската мрежа, така и на общинските съоръжения. До края на месец септември междуведомствената група трябва да каже какво трябва да се направи, за да не се повтарят подобни трагедии, заяви Денков.

По думите му реакцията на бедствието е била много добра, но въпросът е какво може да се направи превантивно.

Пострадалите от наводнението в Царево - хората от Агенцията за социално подпомагане на следващия ден започнаха обходи на пострадалите домакинства, разбира се стои въпросът да се повишат сумите, които се отпускат, коментира премиерът.

11 млн. лева са преведени на Община Карлово след наводнението там, въпросът защо не е оправена инфраструктурата - въпросът стои отворен, ще проверя, искам да знам каква точно е ситуацията, допълни Денков.

ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА

Той призова да не се прехвърлят отговорности. Коментира, че е приел като своя кауза да бъде решен проблемът със забавените резултатите от тестовете за наркотици, за да могат те да стават ясни в рамките на седмица.

"Когато тръгнат да се взимат мерки, веднага се появявяват гласове, че това не може да се направи", заяви Денков.

Даде и пример с приетото в НС да се отнемат автомобилите на шофьори, които са хванати да шофират след употреба на алкохол или наркотици.

Няма как да променим правосъдната система, ако не променим начина, по който е структурирана, тъй като е зависима от политическите сили, коментира премиерът.

КРИЗА&ПАРИ

По думите му приемането на бюджета за 2023 г. променя живота на хората, тъй като не става въпрос просто за едни числа. Всеки бюджет, когато е приет и е правилен като баланси, той променя съдбите на хората, каза премиерът.

Той отрече, че цената на електроенергията се повишава. За цените на горивата коментира, че на световните пазари цената на петрола е значително по-висока спрямо периода, в който са дошли на власт.

Показали сме, че знаем как се събират приходи и как се повишават доходите, ще го направим и с Бюджет 2024. Цените се повишават, има инфлация, това, което е важно - доходите да растат по-бързо от инфлацията, заяви Денков.

Еврото е стабилна валута, която води до по-ниски лихви, отколкото лева. Ако имахме евро в момента, инфлацията щеше да е по-ниска, както и лихвите. Много е важно да престанем да живеем с илюзии, призова премиерът.

Всеки ден 600-800, в някои дни и до 1000 са спрените опити за незаконно преминаване на границата от мигранти. Много често реториката в Австрия и Нидерландия за неприемането В тяхна полза е България да бъде в Шенген, заяви Денков.

Има риск да загубим средства по плановете за териториално развитие и енергиен преход. Ние сме последният шанс тези 1,4 млрд. лева да влязат в регионите, когато влязохме като кабинет се оказа, че нищо не е правено по тези планове, каза премиерът.

НАПРЕЖЕНИЕТО В ЧЕРНО МОРЕ

България подготвя отбраната си по бреговете на Черно море заради навлизането на руски бойни кораби в икономическата ни зона. Премиерът предположи също, че причината за това навлизане може да са находищата на газ.

"Русия би трябвало да обясни, аз досега не съм чул отговор, защо тя е поставила под неин контрол, нейни кораби на част от нашата икономическа зона. Между другото в тази зона се намират и находищата на газ, които ние бихме искали да разработваме, дали пък това не е причина да се намира там. Това, което ще направим - ние сме част от силите на НАТО, показали сме тази информация, получили сме подкрепа от НАТО и съответно си подготвяме и нашата отбрана по бреговете, защото в тези времена никой не знае ккаво може да се случи".

ЕНЕРГИЕН ПРЕХОД

Очакват ни тежки разговори с хората, които са притеснени. Хората трябва да разберат, че това, което им предлагаме, е най-доброто, което да се постигне. След 5-10 години тези региони ще бъдат най-развити като икономика. Тези 1,4 млрд. лева, които споменавам, те трябва да влязат, за да няма социална цена за хората, до които трябва да стигнат. Без тези средства всеки ще трябва да се спасява сам, което е най-лошото, заяви Николай Денков.

ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА

Тези промени са съгласувани с ЕК и Венецианската комисия. Очаквате ли, че тези 2 комисии ще спомогнат за овладяване на съдебната система, попита премиерът. По думите му преди винаги са били побългарявани препоръките на двете комисии, а ако сега се стигне нещо такова, ще бъде първият, който ще го огласи като неприемливо.

Николай Денков заяви, че няма ментори и не се поддава на натиск. Допълни, че в някои области вижда, че може да има много по-добри резултати - борба с корупцията и чуждо влияние. Беше категоричен, че не води битки с когото и да било. Работата на един премиер е да изпълнява програмата, каза още премиерът Николай Денков.

Определи като конструктивен разговора с президента Радев при срещата им по време на "Мача на надеждата" на националния стадион, организиран от Стилиян Петров.

#акад. Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници