Мъжът на годината Манол Пейков: Потопът по морето не е страшен като този в карловските села - водата е минала и заминала без наноси

Мъжът на годината Манол Пейков: Потопът по морето не е страшен като този в карловските села - водата е минала и заминала без наноси
A A+ A++ A

Избраният за Мъж на годината депутат, издател и общественик - Манол Пейков, във Фейсбук:

Скъпи приятели –

Току-що разговарях пространно с George Vlaykov от "Аварийно спасяване Пловдив" и Kremena Kuneva, съветник на социалния министър. И двамата са на терен в Царево и околностите.

Основните поражения са по инфраструктурата, както и в къмпингите "Арапя" и "Китен", където доста от караваните са отнесени в морето.

За щастие, в караваните е нямало хора.

Водата е минала и заминала, отнесла е със себе си каквото е могла.

За разлика от случая с Каравелово и Богдан, тук кални наноси няма. Няма и бедстващи хора.

Жоро току-що се бе върнал от село Кости край Царево. Оттам минава реката, селото е уязвимо от порои.

"На площада има пет сантиметра кал, хората го мият с маркуч", обясни ми Жоро. "Няма нужда от одеяла, вода или храна. Казват, че така е всяка година – само дето тази година пороят е малко по-мощен."

С две думи, към момента няма нужда от специални дарителски усилия: вода и храна има, бедстващи хора няма. Основните проблеми са инфраструктурни (паднали мостове и отнесени пътища, спряно електрозахранване и водоснабдяване) и са от компетентността на ВиК, Електроснабдяване и Агенция Пътна инфраструктура, които, доколкото разбирам, са се заели с ремонтите незабавно.

Хората от Аварийно спасяване Пловдив, които заминаха на терен още при първите новини за случващото се, са в готовност да поемат обратно към дома.

Кремена обеща да ме държи в течение при налична информация за нужда от конкретни, индивидуални дарителски кампании.

Темата с презастрояването по Южното Черноморие, засипването на отводнителните дерета и нерегламентираното разполагане на мобилни домове и каравани си остава все така актуална, както е првз последните поне 30 години. Искрено се надявам предстоящите местни избори поне малко да променят нещата в посока, свързана с повече грижа за природата, живота, здравето и благоденствието на хората.

Светла памет на загиналите хора и дълбоки съболезнования на всички техни близки и приятели.

#Манол Пейков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници