Борисов и трима министри разглеждат съкровището от Свещари

Борисов и трима министри разглеждат съкровището от Свещари
Премиерът Бойко Борисов, придружаван от министрите Симеон Дянков, Вежди Рашидов и Сергей Игнатов, разгледа уникалното златно съкровище от Омуртаговата могила в Свещари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Четирима държавни мъже пристигнаха в Националния исторически музей в късния неделен следобед, за да разгледат златното съкровище, открито в Омуртаговата могила в Свещари на 8 ноември.

Премиерът Бойко Борисов, придружаван от министрите Симеон Дянков, Вежди Рашидов и Сергей Игнатов, се срещна с един от най-изтъкнатите специалисти по тракийска археология – проф. Диана Гергова, предаде БГНЕС.

Златното съкровище се сестои от женски накити и апликации към конска амуниция, които са били обвити в златотъкан материал и след това сложени в дървено сандъче.

Според проф. Диана Гергова находката може да се датира от втората половина на 4 век преади Христа.

„Това е един жертвен дар, който е положен в процеса на насипване на могилата, вероятно над погребението на един от гетските владетели от столицата на северните траки," разказа проф. Диана Гергова, която е и ръководител на разкопките на Омуртаговата могила.

#Тракийско съкровище #Омуртагова могила #Свещари #проф. Диана Гергова #БАН #Бойко Борисов #премиер на България #Симеон Дянков #Министър на финансите #Вежди Рашидов #министър на културата #Сергей Игнатов #министър на образованието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници