Диамантите поевтиняват, но само тези за годежни пръстени

Диамантите поевтиняват, но само тези за годежни пръстени
A A+ A++ A

През юни 2022 г. една от най-големите компании в този бизнес - De Beers, продаваше за около 1400 долара за карат необработени диаманти. А през юли тази година цената падна до около 850 долара. Дори има опции за допълнително понижение. Но поевтиняването се отнася основно за камъни между 2 и 4 карата. От тях идват диамантите за годежни пръстени, които са с високо, но не безупречно качество. Причината е, че все повече клиенти избират по-евтините изкуствени заместители, предаде Bloomberg.

Освен това след пандемията хората са се насочили към пътувания и свиват разходи за луксозни стоки Въпреки това камъните, които се ползват в по-евтините 1- и 2-каратови годежни пръстени в САЩ, имат много по-рязък спад на цените, отколкото останалата част от пазара. Успоредно с това се покачват продажбите на изработените в лаборатории диаманти. Индустрията за синтетични камъни се е фокусирала върху годежните пръстени, където потребителите са ценово ориентирани.

И все пак не се очаква силно поевтиняване на самите пръстени с естествени диаманти, защото спадът на цените е при необработените камъни. Но мащабът и скоростта на този спад водят до разклащане на пазара. Сега въпросът е дали свиващото се търсене на естествени диаманти в тази категория е постоянна промяна и дали изкуствено създадените ще пробият и при по-скъпите диаманти, които са купувани предимно от азиатци.

От De Beers твърдят, че има известно проникване на синтетичните камъни, но не очакват това да доведе до структурна промяна. Но търговци коментират, че компанията обикновено запазва агресивните ценови съкращения като последна мярка, а мащабът сега е безпрецедентен. Лабораторно създаваните диаманти, които външно са идентични с естествените, се правят за няколко седмици в микровълнови камери. Поради това от доста време се приемат като заплаха за минната индустрия. А поддръжниците им твърдят, че могат да предложат по-евтина алтернатива без екологични или социални казуси, свързвани с добива на естествени диаманти.

През по-голямата част от последното десетилетие истинските диаманти все пак не бяха изместени от синтетични. Лабораторните влияят по-скоро на по-евтиния сегмент за подаръци, но имат ограничено предлагане в други случаи. Сега обаче това се променя, като отгледаните в лаборатория продукти започват да заемат много по-голяма част от американския пазар на сватбени бижута.

#диаманти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници