Версия „Диаманти” в разстрела на Къро

Версия „Диаманти” в разстрела на Къро

Скрийншот - Интерпол

A A+ A++ A

Разследването за убийството на Красимир Каменов-Къро в Южна Африка е в задънена улица. Властите в Кейптаун нямат заподозрени за атентата, в който бяха разстреляни Каменов, съпругата му, бодигард и икономка. Една от версиите, върху които службите са работили преди седмица, е зад поръчката да стои сделка с нешлифовани диаманти, научи “24 часа - 168 истории”. Проверявано е дали Къро не се е забърквал в трафика със скъпоценности, защото в три екзекуции на българи преди години са намесвани нерегламентирани продажби на брилянти.

Другото, което е наложило разследването да се насочи в тази посока, е фактът, че след всяко покушение срещу човек от подземния свят в Република Южна Африка властите задължително търсят диамантена връзка. Правителствени данни сочат, че по-голямата част от жертвите са били в мрежа за търговия със скъпоценни камъни.

Любопитното е, че закоравели престъпници, които години наред се издирват за наркоразпространение, поръчкови убийства, грабежи, точене на карти или измами за милиони, биват разстреляни чак когато влязат в схема за купуване или продаване на диаманти.

При Къро също е правена проверка, но не са открити доказателства в тази посока.

Сериозни съмнения има за 43-годишния бизнесмен Джордже Михалевич, съпруг на “Мис България” Наталия Гуркова, който беше разстрелян през септември 2018 г. в Бедфордвю, докато се прибира вкъщи с колата си. Властите веднага заподозряха, че зад кървавото нападение стои спор за платина и злато, защото той е собственик на компаниите Sandton Gold, Diamond Exchange и Salon Prive.

Приживе името на Джордже е свързвано неведнъж и с хора, които развиват бизнес в сферата на добива на редки минерали. Сред споменатите са мъж на име Хуан Майер, за когото в Южна Африка се пише, че е от т. нар. “златни босове”, както и Крис Коуреметис, известен с прякора си “Мистър Биг” - убит през 2011 г. от неизвестен мъж, който изстрелял в тялото му общо 18 куршума. За 35-годишния Коуреметис, който по националност е бразилец, се знаеше, че ръководи една от най-големите организации за нелегална търговия със злато в републиката. Той беше известен и като притежателя на най-много имоти сред подземните босове там.

След смъртта на Джордже южноафрикански съдебен следовател разказа пред съда, че имал доказателства, сочещи, че Михалевич изкупувал ролекси и други скъпи часовници, крадени при отвличания, влизания с взлом в имения и автомобили. Това било едно от престъпленията, за които го подозирали.

Справка на “24 часа - 168 истории”, за която помогна африкански репортер, показа, че Джордже никога не е бил осъждан за каквото и да било. Обвиненията срещу него винаги са били оттегляни поради липса на доказателства.

Друг разстрел, който се свързва с диамантения бизнес, е този на Анджело Димов и Незабравка Пеева, убити в Кейптаун през февруари 2018 г. Екзекуцията беше извършена през същата година, в която ликвидираха и мъжа на Гуркова. Разликата е само няколко месеца.

“Властите в Южна Африка са разследвали Димов за престъпления, но е важно да се спомене, че след смъртта му усилено се говореше, че се е забъркал в незаконната търговия с диаманти и с това подписва смъртната си присъда”, обяснява пред медията ни разследващата репортерка Карин Дали.

Службите получили информация, че десет месеца преди семейството да бъде убито в наетия от тях дом в Кейптаун мъжът планирал да продаде нешлифовани диаманти на стойност милиони долари в Далечния изток. Доказателството за това било видео, за което се смята, че е заснето от негов близък. На записа се виждали скъпоценностите, подредени на купчини върху хартия. Датата била 22 април 2017 г. Имало и надписи – Sr. Mirrage, MRS и 50 AM BR, както и китайски йероглифи, които означавали “диамант на ясновидството”.

Минералите били с различна големина - от много малки до по-големи, цветът - от тъмен до по-прозрачен. Камерата ги показвала бавно от всички ъгли. На заден план се чувал гласът на дете, което говори на чужд език с възрастен. Според източник на властите записът бил с маркетингова цел, а планът - да се намери купувач в Сингапур или Хонконг. Всичко това разказва и медията TimesLIVE.

Видеокамери пък заснели движението на автомобила на Димов и Пеева във фаталния 12 февруари. На записи се виждало, че колата първо паркира за известно време пред фитнеса Virgin Active в Констанция и към 10,12 ч. сутринта се прибира вкъщи. Половин час по-късно Незабравка излиза сама.

Малко след това бяла Toyota Camry влиза в имота им. В 11,11 ч. сребрист Mercedes-Benz се приближава до електрическата врата и също е допуснат вътре. Пеева се връща в 12,06 ч. Предполага се, че след няколко минути вече е лежала мъртва на двора с куршум в челото. Дори семейното куче не е пощадено от наемниците. Тойотата си тръгва спокойно към 12,09 часа, а мерцедесът - пет минути по-късно.

От къщата на Анджело липсвали само мобилни телефони и лаптопи. Парите и бижутата били на мястото си. И до днес не е ясно дали Незабравка е влизала в плана, или е видяла убийците, което наложило да бъде ликвидирана, за да не ги разпознае.

Друга следа, която свързва Анджело с диамантите, са отношенията му със застреляния “Стероиден крал” Браян Веинщайн. Властите разследват след смъртта им комуникацията между двамата. През 2017 г. Браян е арестуван в центъра на Кейптаун с 12 нешлифовани диаманта.

Битката за печалбите от минерали в Африка се води до смърт, показват справки на властите. На 27 септември 2005 г. в Йоханесбург е застрелян Роджър Брет Кебъл - южноафрикански минен магнат, известен с близките си отношения с управляващата политическа партия Африкански национален конгрес. От средата на 90-те той е основен играч в добива на злато и диаманти. Иска да наложи монопол върху черната икономика. Подкрепян е широко от видни олигарси.

След смъртта му става ясно, че е замесен в измами и злоупотреби. Сред заподозрените като поръчители са няколко бизнесмени и политици. На 16 ноември 2006 г. богаташът Глен Аглиоти, който е личен приятел на Джаки Селеби - национален комисар на южноафриканската полицейска служба, е арестуван. Той твърди, че Кебъл се е самоубил, а смъртта му е била “подпомогната”. Накрая е обвинен в екзекуцията, но пледира невинен. През ноември 2010 г. е оправдан, въпреки доказателствата.

Защо битката за налагане на монопол върху диамантите е толкова ожесточена?

Само един скъпоценен камък, намерен в Южна Африка, може да бъде продаден за милиони долари. Пренася се лесно на летището - скрит в дамска чанта или дори портмоне. Много рядко властите искат удостоверение, особено ако размерите му са малки.

#Красимир Каменов - Къро #диаманти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници