Пияният убиец Петър Тодоров шпорил с 88 км./ч по "Гурко", дал газ на зебрата! Съдът го остави в ареста

Пияният убиец Петър Тодоров шпорил с 88 км./ч по "Гурко", дал газ на зебрата!  Съдът го остави в ареста
A A+ A++ A

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 37-годишния Петър Тодоров, който уби момче на пешеходна пътека в събота вечер.

Днес стана ясно, че има свидетелски показания, според които младият мъж е дал газ, за да мине преди пешеходци на "зебрата". След удара въпреки, че е виждал лежащото детско тяло на 10 метра, свидетели са категорични че водачът не е направил опит да спре.

Прокуратурата изтъкна, че ударът става в тъмната част на денонощието, фактически ограничението на скоростта е било до 30 км/ч, а наличието на 2,1 промила алкохол у водача е установено по надлежен ред във ВМА със съдебно-токсикологична експертиза.

Окончателните експертизи не са готови, но засега е изчислено, че Тодоров е управлявал своя 2700-кубиков мерцедес с около 88 км/ч по ул. "Гурко"

"По време на управлението на лек автомобил не е имал необходимите качества и пригодност и не са били налице предпоставките за безопасно движение", казват от прокуратурата.

Така за момента обвинението към Тодоров е за умишлено престъпление - при евентуален умисъл. Той се извежда като самонадеяност, когато не предприемеш никакви постъпки, за да предотвратиш евентуалните негативни последици от шофирането си, а разчиташ единствено на шанса.

Този текст е доста дискутиран напоследък, но обвинението засега успя само при Кристиан Николов - от катастрофата с Милен Цветков. Основният текст на това престъпление по НК предвижда от 10 до 20 г. затвор.

Тежестта на деянието бе изтъкната и като основен аргумент да остане в ареста.

Съдия Веселина Ставрева обсъди и факта, който възмути мнозина от събота досега - че през 2006 г., явно още 20-годишен, младежът отново е хващан да управлява с алкохол над 1,2 промила. Но тогава е освободен от наказателна отговорност, защото законът е позволявал тя да се замени с административно наказание глоба (тя е била 500 лв. - бел. ред.).

Затова и се води неосъждан.

Иначе от 2005 г. има едно наказателно постановление за 10 лв. и няколко фиша между 2016 и 2020 г., свързени с превишена скорост които "не биха могли да се определят като многобройни и драстични нарушения".

Тодоров е "класически" типаж - на въпросите за семейно положение отговори, че е "полуразведен", т.е. - живее на семейни начала с друга жена и 4-годишното ѝ дете, но още не се е развел с половинката си. Тях е возел и вечерта на инцидента.

Освен това работел по монтаж на климатици, но няма трудов договор, който да може да представи.

„Страшно много съжалявам за случилото се“, каза само.

Дори на въпрос – какво иска от съда да му постанови, той не отговори, че иска примерно да излезе от ареста, а остави въпроса на преценка на съда.

Днес го защитаваше служебен защитник.

#Петър Тодоров #войната на пътя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници