Ексшеф на MI6 помогнал на US фирма да спечели договор за 34 млн. $

Ексшеф на MI6 помогнал на US фирма да спечели договор за 34 млн. $

Wikipedia

A A+ A++ A

Джон Сауърс, бившият ръководител на британското външно разузнаване MI6 (2009-2014 г.), е помогнал на американска фирма за шпионски технологии да подпише договор за 34 млн. USD за доставка в Обединеното кралство на софтуер, съобщи The Times.

През юли 2019 г. Сауърс уредил среща на главният изпълнителен директор на Palantir Technologies (PT) Алекс Карп с тогавашния постоянен секретар на кабинета Джон Манзони, според документи, получени от изданието съгласно закона за свободата на информацията. По това време бившият шеф на MI6 оглавява Newbridge Advisory – фирма, която съветва бизнесмени относно геополитиката и рисковете.

Година след като "безплатната пробна версия" е била показана на кабинета, на американците е възложен софтуерен договор за сравняване на митнически и транзитни данни за излизане от ЕС (Брекзит, 1 февруари 2020 г.). Сделката без търг повдигна "въпроси относно влиянието на фирмата в правителствените кръгове и опасения относно връзките ѝ с британските и американските разузнавателни агенции", пише вестникът.

Palantir Technologies е основана през 2003 г. и първоначално финансирана от ЦРУ за разработване на софтуер, предназначен за проследяване и депортиране на нелегални мигранти от САЩ, се казва в статията. Говорителката на Сауърс каза пред The ​​Times, че той не отрича, че е действал от името на Palantir, но настоява, че компанията му не се занимава с лобиране за клиенти. Британската правителствена служба заяви, че сделката "е била стриктно прегледана в съответствие със законовите изисквания, които гарантират, че всички държавни поръчки се възлагат справедливо и прозрачно".

#MI6 #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници