Плашеща статистика 30% от завършващите 8 клас употребяват наркотици

Плашеща статистика 30% от завършващите 8 клас употребяват наркотици
A A+ A++ A

Марихуаната, хероинът, кокаинът са изцяло заместени от синтетичните наркотици. Много по-евтини са за направа, но за съжаление, много по-пагубни като ефект. Това каза Калин Таушанов от национална гражданска инициатива и организатор на кампанията "Един грам живот" в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Той подчерта, че няма понятия като "лека“ и "тежка“ дрога. "Това, което беше марихуаната преди години, в момента е заменено от изкуствена трева – "билка“ или "чай“, така я наричат на улицата. Това е един съвсем нормален чай, който се третира с химически елементи, които след като изсъхнат, се пушат. Има случаи при първа или втора употреба, при които ефектът е необратим – децата отключват психически разстройства, шизофрении, биполярни разстройва, халюцинации и не се възстановяват“, обясни той.

Националният център по наркомании е закрит през 2018 г. и в момента това е направление към Дирекция "Психично здраве“ към Министерство на здравеопазването. Официална статистика за зависимите към наркотици и видовете наркотици няма, отбеляза Калин Таушанов. Неофициалната статистика показва, че 30% от завършващите 8 клас употребяват наркотици, посочи той.

На 9 септември в хотел "Хемус“ ще се състои конференция, чиято цел е родителите и децата да потърсят помощ, тъй като националните програми по думите му не дават ефект. "Тук говорим изцяло за превенция, за ограничаване на достъпа до дрогата. Искаме да обединим учители, родители, психолози, експерти, които да работят в една и съща посока. Целта е да формираме звена от деца, които знаят една и съща информация по едно и също време и им се говори едно и също вкъщи“, обясни още Калин Таушанов.

Мариела Кирова обясни, че всеки ден на пазара се появява нова дрога, ефектите от които са неизвестни. Работата на експертите е да отправят правилните послания към децата и към родителите, да обяснят какви наркотици се предлагат и какви са ефектите от тях, подчерта тя. "Кампания "Един грам живот“ е за това да покажем, че не е нужно да имаш проблем, не е нужно да се криеш, а трябва да се говори свободно за това, за да се намери решение. Това е общ проблем и търсим общо решение. Искаме да възпитаме в децата си такива умения, които да ги направят устойчиви на тези нови предизвикателства. Самите ние трябва да бъдем подготвени, за да можем да се справим по адекватен начин с децата си“, заяви тя.

Абсолютно сигурно е, че в един момент на децата ще им бъде предложена дрога, заяви Мариела Кирова. "Родителите трябва да разберем тази ситуация и да я очакваме. Дрога може да бъде предложена или поставена, без знанието на самото дете. Това е масова практика“, обясни тя.

#дрога #наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници