Портних: Очаквам, че може и да ме арестуват

Портних: Очаквам, че може и да ме арестуват

ФБ/Иван Портник

A A+ A++ A

В ход е политическа манипулация и активно мероприятие преди местните избори, това обяви днес кметът на Варна Иван Портних.

Става въпрос за разследване по прокурорска преписка 193/2021 г. по описа на Европейската прокуратура, свързана с изграждането на рибарското пристанище „Карантината“ в Аспарухово, и съмнения за намеса в разследването от страна на Теодора Георгиева – европейски прокурор в Европейската прокуратура. Европейският делегиран прокурор, който отговаря и провежда разследването по описа на Европейската прокуратура, е прокурор Михаела Райдовска, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

Работата по делото провокира няколко въпроса, заяви кметът.

Първият от тях е извършвала ли е Теодора Георгиева действия по разследване по прокурорска преписка 193/2021 г. по описа на Европейската прокуратура? Ако е извършвала действия по разследването - на какво правно основание е ставало това?

Свързана ли Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ?

Защо за вещо лице, което трябва да извърши техническа експертиза по досъдебното производство № 119/2022 на Главна дирекция „Национална полиция“, е назначен Йоан Каратерзиян - активист на „Зеленото движение“, част от „Демократична България“? Доказателства за връзките му с ДБ могат да бъдат намерени лесно в медиите, както и в официалния сайт на ДБ, където има видеа с политически брифинги, в които Йоан Каратерзиян участва лично. През 2019 година той дори е спряган като кандидат за кмет на Варна от ДБ, „Зелено движение“.

Как така се оказва, че Йоан Каратерзиян е единственият геодезист в България, който може да направи техническа експертиза по досъдебното производство, въпреки че атакува реализацията на проекта за пристанището от първия ден, като подава сигнали до всички възможни институции. Заради тези сигнали и извършените проверки въвеждането в експлоатация на пристанището беше забавено.

Отчетен ли е фактът, че на 13 юни 2018 година Камарата на инженерите по геодезия, създадена съгласно Закона за геодезията и картографията през 2006г., се дистанцира официално в медиите от публичните изявления и мероприятия на кухата неправителствена организация на Йоан Каратерзиян „Камара на геодезистите в България (КГБ)“, използвана като бухалка срещу различни опоненти на ДБ?

Възможно ли е да бъде подготвена коректна информация по проекта за изграждане на рибарското пристанище „Карантината“ от политически обвързано лице и то за период по-малък от две седмици?

Търсен ли е целенасочен политически ефект с насрочване на проверките непосредствено преди местните избори? Защото постановлението, с което Каратерзиян е назначен за вещо лице, е от 31.07.2023 г., в Община Варна той е входирал искане за предоставяне на документи месец по-късно - на 25.08.2023 г., а до 10.09.2023 г. трябва да излезе със становище!

След като разследването по прокурорската преписка е от 2021 година, защо до момента не съм извикан за разпит?

Отсега предполагам какви ще са следващите действия – спешно и срочно повдигане на обвинения, а може би и арест непосредствено преди местните избори, заяви кметът Иван Портних. Той допълни, че винаги е готов да съдейства и е съдействал при всички проверки, извършвани в Община Варна, но подобни политически манипулации и активни мероприятия, според него, са абсолютно недопустими!

Кметът на Варна заяви още, че вече има подадено възражение до Европейската прокуратура за отвод на Йоан Каратерзиян като вещо лице, тъй като е заинтересована страна по случая – от негово име са постъпвали редица жалби относно рибарското пристанище "Карантината", а самата жалба в ЕП е подадена от от представител на ППДБ, пише "24 часа".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници