Какви са целите и приоритетите на депутатите за новия политически сезон ОБЗОР

Какви са целите и приоритетите на депутатите за новия политически сезон ОБЗОР

нс

A A+ A++ A

След ваканцията Народното събрание започна работа в обновената преди три години пленарна зала в сградата на бившия Партиен дом на площад "Княз Александър I". Заседанието започна в 9:00 часа с химните на България и на ЕС. След откриването по традиция парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната – Демократична България", "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ" представиха основните си приоритети за новия политически сезон.

Росен Желязков, председател на НС: "Има кворум, откривам заседанието."

Нов парламентарен сезон обратно в новата зала на Народното събрание.

В първата декларация за сесията от ГЕРБ-СДС заявиха, че са подкрепили кабинета "Денков-Габриел" с пълното съзнание за мащаба на компромиса.

Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: "С избора на настоящото редовно правителство ПГ на ГЕРБ-СДС показахме ясно, че за нас властта не е самоцел. Не кадровите назначения на база на партийната им принадлежност са в основата на избора ни да подкрепим правителство. Поставили сме на заден план тяснопартийния си интерес. Това обаче не означава, че сме се съгласили да приемаме безкритично всяко решение на правителството, на определени негови министри или на партиите, които са ги излъчили."

От ПП-ДБ посочиха, че политическата криза беше преодоляна с осъзнато общо усилие.

Атанас Атанасов - "Продължаваме Промяната - Демократична България": "И така беше създаден кабинетът "Денков-Габриел" като принципно напрегнат компромис, чиято цел не беше да се преодолеят различията между основните политически сили, а да се създаде възможност за възстановяване на парламентарната република. И заедно да стигнем до там, че след изменението, което аз съм убеден, че ще бъде прието на Конституцията - да създадем нови условия затова в България законът да бъде прилаган еднакво спрямо всички."

"Възраждане" започнаха с частен случай на българин, който е на съд в Гърция за екстрадиция в САЩ и запитаха къде е държавата.

Костадин Костадинов - председател на "Възраждане": "Това тук отпред, тези хора, седнали - те ли са българската държава. Тук в тази сграда, която би трябвало да символизира законодателната мощ и сила на българския народ би трябвало да има хора, които да мислят преди всичко за българския национален интерес. Националната сигурност изисква българската държава да бъде управлявана от стабилно правителство, а не от сглобка съставена с помощта на Алексей Петров, както стана ясно."

Време е за ново начало, казаха от ДПС и дадоха заявка да продължат да работят за хората.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: "Обществото днес продължава да е разделено по много въпроси и в същото време с открояващо се мнозинство иска да сме част от ЕС и НАТО. Иска да сме демократична и финансово стабилна държава, иска живот по европейски стандарт. Всички ние като политически партии имаме отговорност затова, но отговорността на управляващите е най-голяма, защото те притежават ресурса да реализират това."

Лидерът на БСП нарече кабинетът "правителство на задкулисието и договорките".

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Днес господин Борисов пред залата призна: ПП-ДБ, ГЕРБ и Алексей Петров са договаряли правителство. Потвърди времето нашите думи. Изобщо не ви движи европейското бъдеще на България, интересите на народа. Движат ви единствено личните, партийните, препирането и гарантирането от тук нататък, че няма да се носи отговорност за това, което правихте през годините назад."

От "Има такъв народ" смятат, че днес е позорен ден, защото едно вредно Народно събрание ще работи отново.

Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ": "Днес е позорен ден, защото вашата сглобка, зачената в грях и алчност продължава да съществува. Вие от ГЕРБ прекрасно знаете, че ПП-ДБ са безгранично алчни, безгранично неморални, безгранично нагли и което е най-лошото безгранично некадърни. И вие им дадохте да си играят на управляващи с живота и бъдещето на българските граждани. Вие го направихте за власт съзнателно, знаейки колко са вредни. И това ви прави по-алчни и по-неморални от тях."

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници