Безхаберие, оставка: Какво очкават депутатите от новия политически сезон

Безхаберие, оставка: Какво очкават депутатите от новия политически сезон

стоп кадър

A A+ A++ A

Най-важното е бюджетът да се подготви, заяви премиерът Николай Денков на влизане в сградата на бившия Партиен дом за откриването на есенната сесия на Народното събрание.

Всички политики за следващата година зависят от бюджета, коментира той.

След приоритетните закони Денков посочи законите за Шенген и еврозоната. Приемаме ги, за да си оправим живота в България, така че това е целта на тези закони, допълни премиерът.

Надявам се да успеем да ги приемем бързо и качествено, каза Денков.

"Безвремие и безхаберие" очаква от новия политически сезон независимият народен представител Радостин Василев. Това коментира той пред журналисти преди начало на новата пленарна сесия, която ще започне в сградата на бившия Партиен дом.

"Очаквам да продължи това, което виждахме в предишната сесия – безвремие, безхаберие и хора, които не знаят, защо са избрани в Народното събрание", коментира Василев за предстоящия политически сезон.

Очаквам да видя днес премиера и вицепремиера, за да ги попитам някои актуални въпроси, каза той.

Относно преместването, Василев заяви, че не е доволен от това решение. "Това е символ на комунизма. Освен това тази зала е символ на корупцията на ГЕРБ, тъй като е ремонтирана за много повече пари отколкото е реалният ремонт", каза той. Смятам, че не е правилно нашето преместване тук, добави Василев.

В следващия месец, месец и половина може да очакваме оставката на правителството, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Управляващото мнозинство не върши работа. Какво може да очакваме - най-вероятно същите глупости, които направихме в месеците, в които работихме. Всичките приети закони подлежат на поправка. Депутатите трябва да правят качествени закони, а те видимо не правят, добави Йорданов.

„Основната ни цел остава свалянето на това правителство и предсрочни парламентарни избори”. Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов в първия ден на парламента.

„Всичко, което чухме в записа на Кирил Петков и Асен Василев се случва – чистка в МВР, подготвят се нови хора за членове на службите, съгласувани от посолството и одобрени от посолствата”, каза Костадинов.

"Свидетели сме на това как няколко престъпни групировки овладяват държавната машина. На първо място за тех е да овладеят органите на Министерството на вътрешните работи", допълни той.

"Докато загадъчно умират от инфаркт неслучайни личности, свързани с подземния свят, правителството се занимава с това да подготвя местните избори, слагайки техни хора начело на полицията, с една единствена цел да фалшифицират вота", коментира Костадинов.

Предстои този законопроект да бъде представен и да го обсъдим заедно с нашата група. Поводът за създанието на този законопроект, особено в последните седмици, са действията на президента. Неговият отказ да подпише указ. Фактът, че има основателни съмнения, че по върховете на държавата, именно чрез президентските квоти - се прокарва руско влияние, чуждо влияние. И припомням последните месеци на служебната власт, когато се оказа, че президентът одобрява собствените си назначения. Тоест служебната власт, служебният кабинет, избран от президента, предлага, а президентът одобрява с указ назначенията на собствения си кабинет.

Това заяви преди началото на първото заседание на НС след лятната ваканция на депутатите Явор Бобанков от ПП-ДБ, коментирайки готвената от него законодателна инициатива за ограничаване на правомощията на президента.

Депутатът обясни и какви ще са предложените от него промени. "В моя законопроект се предвижда парламентарните квоти да бъдат отнети от президента и прехвърляни към парламента. Запазва се различният период, в който се назначават, за да няма една институция, която да доминира в даден орган или регулатор. Макар, че в медиите дадоха гръмкото заглавие "Закон анти-Радев" - това не е така. Няма значение как се казва президентът. Въпросът е принципен. Не трябва да се нарушава разделението на властите, защото в правото и правовата държава има един принцип. Власт, власт възпира. Когато имаме служебен кабинет, назначенията, и това президентът Радев го доказа - стават безконтролни, защото няма парламент, който да контролира изпълнителната власт", подчерта Божанков.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници