„Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на София

„Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на София
Агенцията изтъква и факта, че Столична община успява да се разплаща навреме със своите партньори, посочи Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на София от ВВВ- на ВВВ със стабилна перспектива, обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Това е рейтингът, който има и държавата. Градът не може да има по-висок рейтинг от държавата, така че на този етап сме достигнали максимума," посочи градоначалникът, цитирана от информационна агенция „Фокус".

Основните аргументи на агенцията са много строгата финансова дисциплина, много амбициозната капиталова програма, която се финансира благодарение на повишена събираемост на приходите, и съфинансирането на европейски проекти.

Агенцията изтъква и факта, че Столична община успява да се разплаща навреме със своите партньори, посочи Йорданка Фандъкова.

„Това означава, че всички заеми, които общината има, както и тези, които ще поиска да получи, ще са с още по-ниска лихва. На практика, само от двата заема, които общината има - за електротранспорт и за интегриран градски транспорт, се спестяват около половин милион лева, благодарение на този повишен кредитен рейтинг," обясни столичният кмет.

„Аз наистина съм много доволна. Това се дължи на много силната екипна работа и на Дончо Барбалов, и на всички нас," подчерта тя.

Йорданка Фандъкова обясни, че повишеният рейтинг дава по-силен старт на столичните власти в преговорите за заем от 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, с който да бъдат реконструирани булеварди и улици в София.

#„Стандард енд Пуърс" #София #Йорданка Фандъкова #кмет на София #кредитен рейтинг #Столична община #Столичен общински съвет #Европейска инвестиционна банка #ЕИБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници