Впечатляващ Гришо мина като тайфун през бившия №1 Анди Мъри на US Open

Впечатляващ Гришо мина като тайфун през бившия №1 Анди Мъри на US Open
A A+ A++ A

Нашият Григор Димитров изигра нов страхотен мач и се класира за третия кръг на US Open. Най-добрият ни тенисист отвя с 3:0 сета бившия №1 в света Анди Мъри - 6:3, 6:4, 6:1. Мачът на Гришо продължи 2 часа и 48 минути.

Следващият съперник на Димитров ще бъде Александър Зверев. Германецът се справи със сънародника си Даниел Алтмайер, побеждавайки го с 3:1 сета. Tази година Григор загуби от Зверев на "Ролан Гарос" и на турнира в Синсинати. Германецът води с 5:1 успеха срещу българина.

Гришо и 36-годишният Мъри, който е трикратен шампион от турнири от Шлема, играха на централния корт "Артър Аш" - най-големият тенис стадион в света с капацитет за 23 771 зрители.

Димитров поведе с 2:0 в първия сет, но допусна изравняване за 2:2. След 3:3 Гришо спечели три поредни гейма и взе първия сет с 6:3. Нашето момче проби още в първия гейм на втория сет и запази преднината си, за да спечели с 6:4. В третия сет Димитров продължи да доминира и победи с убедителното 6:1.

Димитров се класира за първи път за третия кръг на US Open от 2019 година. Тогава Гришо стигна до полуфиналите.

Това беше 12-ти мач между Григор и Мъри. Ветеранът води на българина с 8:4 победи. Най-паметният им дуел беше 1/4-финалът от "Уимбълдън" през 2014 г. Той бе спечелен от Григор с 6:1, 7:6(4), 6:2, докато шотландецът бе действащ шампион.

Анди Мъри триумфира на US Open през 2012 г., което беше първата му титла от Големия шлем. Тази вечер обаче ветеранът, който в последните години играе с изкуствена тазобедрена става, нямаше особени шансове срещу намиращия се в добра форма Григор Димитров.

АНДИ МЪРИ - ГРИГОР ДИМИТРОВ 0:3 сета (3:6, 4:6, 1:6)

ПЪРВИ СЕТ
Григор Димитров започна силно и спечели безпроблемно подаването си, за да открие резултата. Българинът успя да осъществи пробив на нула и поведе с 2:0 гейма. Третият гейм беше маратонски и продължи цели 16 минути. След редица обрати в крайна сметка Анди Мъри го взе и върна пробива - 2:1 за Гришо.

Димитров отново стигна до шанс за пробив, но ветеранът отговори с отличен сервис. Добра атака с бекхенд по диагонала донесе на Григор нов шанс за пробив, но той също не бе оползотворен, тъй като световният №19 изпрати топката в мрежата при опит за слайс. Втори пореден дълъг гейм отиде в актива на Мъри, който възстанови равенството в сета. Изглеждаше, че Димитров ще спечели убедително следващото си подаване, но това не се случи. Мъри осъществи обрат от 40-15 и стигна до шанс за втори пореден пробив след като първата ни ракета изпрати топката в аут при атака с форхенд по диагонала. Димитров обаче отговори с ас и успя да прекъсне серията на британеца, връщайки си водачеството при 3:2.

Осмият гейм се превърна в кошмарен за шотландеца. Мъри направи две поредни двойни грешки. След пет грешни сервиса от страна на ветерана все пак се стигна до разиграване, което отново бе спечелено от Димитров. Гришо не пропусна шанса си и успя да запише втори пробив от началото на срещата. Мъри продължи с колебливите изяви, от което хасковлията се възползва, печелейки подаването си, а с това и сета с 6:3.

ВТОРИ СЕТ
Григор започна силно и тази част. След нова грешка на Мъри Гришо имаше две поредни точки за пробив. Първата беше спасена след сгрешен ретур, а втората с хубав сервис на шотландеца. Българинът стигна до трети шанс да пробие. Този път успя да влезе в разиграване и след форхенд уинър поведе с 1:0.

Първият сервис гейм на Григор за частта започна с две бързи точки, но последва грешка от бекхенд. Все пак Димитров стигна до 40:15 след мощна атака към мрежата. За разлика от първия сет, този път Гришо успя да затвърди пробива. Третият гейм отиде в актива на Мъри. Следващото подаване на българина започна с хубав сервис и лесен форхенд уинър. Последва завършващ удар от бекхенд. Третата точка отново беше за родния тенисист след ас, но допусна грешка за 40:15. Все пак Григор нямаше трудности да вземе гейма.

Подаването на Мъри започна с 30:0 за сервиращия, но прекрасен бекхенд по правата на родния тенисист донесе първа точка. Шотландецът стигна до две точки за спечелване на гейма си, но нов уинър от бекхенд закачи Григор в гейма. Все пак шампионът от 2012 г. взе сервиса си.

Следващият гейм започна с три бързи точки за българина. Мъри спечели следващите две, но Григор успя да поведе с 4:2. Впоследствие българинът дръпна с 5:3.

Деветият гейм започна с грешка на Мъри, който прати форхенда си в мрежата. Той възстанови равенството след минаващ удар. Последва сбъркан слайс от Григор. Британецът спечели гейма си без затруднения - 5:4. Гришо продължи да бъде солиден на сервис, с което максимално затрудняваше Мъри. Българинът успя да приключи сета в своя полза при резултат 6:4.

TРЕТИ СЕТ
Григор стигна до две поредни точки за пробив oще в началото. Първият беше отразен след атака на Мъри към мрежата. Гришо успя да пробие след грешка на ветерана от форхенд. Сервис геймът на българинът започна с 0:30 за Мъри след грешка на Димитров от форхенд и хубав уинър от бекхенд на бившия №1. Мъри направи рибрейк. И в третия гейм на сета се стигна до 40:40, Григор получи предимство и след грешка на Мъри отново проби.

Вторият сервис гейм на българина за сета беше труден и той трябваше да го обръща от 15:40, но след четири поредни точки Григор затвърди пробива. В петия гейм на сета се стигна до 30:30, а Григор имаше точка за пробив, която беше реализирана - 4:1. Подаването на българина започна с две точки за Мъри, но Гришо стигна до 40:30. След мощна атака на британеца - равенство, а след нов уинър от бекхенд се стигна до точка за пробив, но българинът я спаси. Последва минаващ удар от бекхенд и след нова точка Григор се приближи само на гейм от спечелване на мача. Димитров продължи с прекрасните отигравания, стигна до трети пробив в сета, а с това и до победата.

#Григор Димитров #Григор Димитров - Гришо #Анди Мъри #US Open

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници