Дясната ръка на Пригожин - Дмитрий Уткин, бе погребан дискретно в покрайнините на Москва

Дясната ръка на Пригожин - Дмитрий Уткин, бе погребан дискретно в покрайнините на Москва
A A+ A++ A

Съоснователят и военен командир на руската наемническа групировка "Вагнер" е бил погребан днес близо до Москва, след като загина при самолетна катастрофа, при която загина и шефът му Евгений Пригожин, предаде "Ройтерс".

Петдесет и три годишният Дмитрий Уткин, чиято позивна "Вагнер" дава името на частната армия, е погребан на церемония в Митишчи, в покрайнините на Москва, като района беше отцепен от руска военна полиция, съобщи популярният новинарски канал "Шот" (Shot) в "Телеграм".

Пригожин бе погребан във вторник в родния си Санкт Петербург на също толкова дискретна церемония, контрастираща на шумното му и изобилстващо от нецензурни изказвания присъствие в социалните мрежи приживе.

Преди да помогне за основаването на "Вагнер" като дясна ръка на Пригожин, Уткин е служил като офицер от специалните сили във военното разузнаване ГРУ, където има чин подполковник.

Сражава се за "Вагнер" при военните кампании на Москва в Сирия и Украйна, а през 2016 г. е заснет в Кремъл с президента Владимир Путин.

В края на юни източник заяви пред "Ройтерс", че Уткин е водач на въоръжен конвой от разбунтували се вагнеровци, който напредва към Москва, за да подкрепи искането на Пригожин висшето военното ръководство на страната да подаде оставка заради неуспехите си в т. нар. от Москва специална военна операция в Украйна.

Уткин, Пригожин и ръководителят на логистиката на "Вагнер" Валерий Чекалов бяха сред 10-те души, които загинаха при падането на самолета на Пригожин северно от Москва на 23 август.

#Евгений Пригожин #ЧВК "Вагнер" #Вагнер #дмитрий уткин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници