Разкриха мащабна схема за източване на НЗОК, 8 са задържани, от тях - петима лекари

Разкриха мащабна схема за източване на НЗОК, 8 са задържани, от тях - петима лекари

Pixabay

A A+ A++ A

Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в Пловдив. Документалната измама е свързана с предоставянето на помощ за хора с увреждания. Медицински център е изготвил над 8000 протокола от прегледи на хора с увреждания, за които са изплатени 5 милиона и 200 хиляди лева. Много от „пациентите” по документи нямат никакви увреждания.

Задържани са 8 души, сред които лекари, управителят и служители от магазин. Oсвен за измама, ще бъдат повдигнати обвинения за лъжесвидетелстване.

Подозрението, че има нещо нередно, идва, когато служители на РЗИ проверяват дали реално помощните средства са стигнали до реални хора. Оказало се, че някои от фиктивните пациенти дори са починали. В своя позиция до NOVA от Здравната каса поясниха, че са забелязали този случай още през месец май и са в течение на разследването.

Павлина Григорова е един от многото потребители, които ползват помощни средства. Жената е с 16 заболявания и е представител на пациентска организация. Григорова първа е алармирала за възможни злоупотреби, след като разпределението на помощните средства е прехвърлено от Социалното министерство към Здравната каса преди година. „Хора, за които знаем, че скоро ще починат, са получили в системата протокол за акумулаторна количка. Събират хора и ги минават през лекарска комисия, без тези хора да са виждали комисията и без комисията да е виждала хората”, обяснява за схемата тя.

От Здравното министерство заявиха, че няма нужда от законови промени заради този случай, но друга реформа била належаща. „За съжаление е възможно такива фалшиви, макар и единични случаи да има и на други места. Налага се една сериозна реформа в областта на ТЕЛК-овите комисии, защото смятаме, че една не малка част от населението си подпомага месечните доходи с фалшиви ТЕЛК-ови решения”, каза Антон Тонев, съветник на министъра на здравеопазването.

Според д-р Александър Симидчиев, който е член на Здравната комисия в парламента, повече злоупотреби е имало преди, докато разпределението е било от Социалното министерство. „Тези помощни средства преминаха в НЗОК в рамките на последната година и там има система, която стриктно следи тяхното разходване. И когато анализират накрая на всеки месец, виждат някакви особености, които изглеждат странно”, каза д-р Симидчиев.

А за хората с увреждания кой ще разпределя помощите - не е важно. Кражбите нямало да спрат. „Преди се точеше Социалното министерство, сега – Здравната каса. Едно лоби, едни лекари правят пари на гърба на хората с увреждания”, категорична е Павлина Григорова.


#НЗОК #източване #документна измама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници