ЦИК с важна информация за кандидатите за местния вот

ЦИК с важна информация за кандидатите за местния вот

pixabay

A A+ A++ A

До 17:00 часа на 18 септември Инициативните комитети могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства в общинските избирателни комисии за участие в местния вот на 29 октомври. Това се посочва в решение на ЦИК.

Инициативните комитети се регистрират в съответната Общинска избирателна комисия, като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.

Условия за издигане на независим кандидат и образуване на ИК:

За издигане на независим кандидат за общински съветник, кмет на община, кмет на район или кмет на кметство се образува Инициативен комитет в състав от трима до седем избиратели с постоянен адрес или адрес на пребиваване (за гражданите на друга държава–членка на Европейския съюз) в населено място на територията на изборния район към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите – 28 април 2023 г. Под изборен район за избор на общински съветници, кмет на община и кмет на район се разбира територията на съответната община, а под изборен район за избор на кмет на кметство се разбира територията на съответното кметство.
Избирателите, които участват в образуването на инициативните комитети, трябва да са български граждани, навършили 18 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Ако са граждани на държава членка на Европейския съюз, те трябва да имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България и да не са лишени от правото да избират в държавата членка, на която са граждани.
В решението за образуване на инициативния комитет се посочва:
За издигането на независим кандидат се образува инициативният комитет
Видът избор - за общински съветници, кмет на община, район или кмет на кметство
Представляващият инициативния комитет.
Инициативен комитет може да поиска да бъде заличена регистрацията му за участие в съответния вид избор не по-късно от 32 дни преди изборния ден или до 26 септември 2023 г., съгласно хронограмата на ЦИК.

Изборите за кметове и общински съветници са насрочени за 29 октомври 2023 г.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници