Издигането в съдебната система става само с услуги на политици, твърди Янаки Стоилов

Издигането в съдебната система става само с услуги на политици, твърди Янаки Стоилов
В съдебната система в България се издигат само хора, които правят услуги на политици, заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В съдебната система в България се издигат само хора, които правят услуги на политици, заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов.

„Като че ли българските институции, включително в съдебната система, не са доказали, че в достатъчно убедително мнозинство надделяват хората, които разчитат на своите чисто професионални качества, без да залагат на други фактори от извън системен характер," обясни народният представител от левицата пред БНР.

Той даде за пример изборите за членове на нов Висш съдебен съвет (ВСС) от есента и изборът на членове на Конституционния съд от квотата на парламента.

„Мнозинството български граждани и европейските институции искат едно и също – при важни избори като този за съдии в Конституционния съд, да се прилагат най-високите професионални критерии," констатира Янаки Стоилов.

По думите му, в казуса „Марковска" прозирало желанието на управляващите да конструират удобно мнозинство, използвайки независими депутати.

Съдия Венета Марковска, която бе избрана за член на Конституционния съд от квотата на парламента заедно с Анастас Анастасов на 31 октомври, бе номинирана от независим наводен представител.

След избирането й Европейската комисия заплаши България с допълнителен мониторингов доклад в областта на вътрешния ред и сигурността. Венета Марковска направи опит да се защити пред парламентарната правна комисия с председател Искра Фидосова от ГЕРБ, но впоследствие твърденията й бяха опровергани от редица източници.

Янаки Стоилов припомни и изборите за членове на ВСС, като посочи, че наистина публичната дискусия не е повлияла на предопределения резултат, до който е трябвало да се стигне.

„Сега започва процедурата за избор на главен прокурор и аз по никакъв начин не мога да се съглася, че промяната на класическото тайно гласуване с електронна система, гарантира възможност на членовете на ВСС да изразяват свободно своето мнение," каза Янаки Стоилов.

Той подчерта, че при вземането на толкова важни решения освен политическите и партийните позиции е важно да не се допуска формирането на мнозинства с най-различни интереси, в които „се преплитат политически, икономически и лични мотиви".

Според Янаки Стоилов става очевидно ясно, че хората в съдебната система могат да бъдат издигнати, само когато извършват услуги на политиците.

#Янаки Стоилов #БСП #депутат от БСП #Конституционен съд #КС #Венета Марковска #ВСС #Висш съдебен съвет #Анастас Анастасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници